Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Хората с пари доминират на пазара

2011-11-30   |  Банкер, бр.47, 25.11.11

Купувачите на имоти, които извършват сделки с налични средства, вече са повече от тези, които теглят ипотечни кредити, твърдят шефове на водещи агенции за недвижимости. Днес едва около 33% ползват банкови кредити за закупуване на жилище. Това обяснява и защо трета поредна година така драстично намалява броят на сделките - просто хората с излишни пари в брой са наистина малко. А поради икономическата несигурност и страха от високите лихви все по-малко са и желаещите да теглят ипотечни заеми.

Друга важна промяна, която се наблюдава отдавна, но през 2011-а стана определяща, е свързана с ролята на посредниците. Броят на брокерите, не само работещи за себе си, но и в големи фирми от бранша, е силно редуциран. Ако имат за продажба сграда, голяма част от инвеститорите предпочитат да си наемат собствени брокери. Така не само им излиза по-евтино, но и държат под контрол притока на купувачи, колкото и слаб да е той. Тенденцията към ограничаване на посредниците ще продължи, като вероятно още през следващата 2012-а на пазара ще останат предимно големи компании, които, наред с продажбата на имоти, предлагат и други услуги, свързани с тях - например управление на собственост.

Третият сериозен белег, наблюдаван през тази година, е, че спадат на цените ще продължи. Процентите на понижение се изчисляват различно от експерти и агенции, но никой не отрича, че имотите стават все по-евтини. За това говорят и въведените от големите агенции специални възможности. Повечето от тях вече имат отделни оферти, предлагащи жилища с намалени цени или имоти, за понижаването на чиято стойност може да се преговаря със собственика, ако има реален интерес. Което си е ясна индикация, че предложенията за продажби надхвърлят сериозно търсенето и този процес се задълбочава.

По данни на Националния статистически институт към септември 2011 г. спадът на цените забавя темп, но е почти навсякъде в областните центрове. Едва в шест от 28-те областни града имаме лек (до 1 %) ръст на цените на тримесечна база. Прогнозите за пазара на имоти през следващата година не са утешителни за собствениците, коментират експерти от бранша. Въпреки някои елементи на стабилизиране и намаляване на общата стагнация все още сме твърде далеч от възстановяване на броя на сделките и ценовите равнища поне до някакъв минимум. Липсата на достатъчно нови сгради, въвеждани ежегодно в експлоатация в цялата страна, рано или късно ще се отрази на бизнеса, но никой не се наема да прогнозира кога ще стане това.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване