Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Лихвите по бизнес кредитите паднаха под 4%

2018-07-30   |  https://www.capital.bg

Банките в България вече отпускат бизнес кредити при лихвени нива под 4%. Това показват данните за новоотпуснатите и предоговорени заеми на БНБ към края на юни тази година.

Заемите в левове средно се отпускат при лихва от 3.8%, докато тези в евро – при оскъпяване от 3.1%. Не всеки обаче може да си позволи значително по-евтиното кредитиране, защото заемите в евро се отпускат преобладаващо в по-големи размери. През първите шест месеца на тази година над 85% от отпуснатите бизнес кредити, деноминирани в евро, са били на стойност над 1 млн. евро. Въпреки това онези 15%, които вземат бизнес заеми на стойност под 1 млн. евро, също плащат за тях 3.1%. За сравнение, при кредитирането за фирми, което се договаря в български лев, съотношението между заемите под 1 млн. евро и над 1 млн. евро е приблизително 45:55. Трябва да се има предвид, че нивата са осреднени и често еднократен ефект може да окаже влияние нагоре или надолу - например отпускане или предоговаряне на голям заем да натежи в едната посока.

Най-скъпи са заемите в български левове, които имат фиксирана лихва за първите поне 5 години от погасителния период. Към края на юни лихвата по тях е била средно 9%. Но според данните на БНБ обаче подобен тип заеми представляват по-малко от 1% от одобрените заеми.

За първите шест месеца на годината банките са отпуснали 5.6 млрд. лв. нови бизнес кредити (в това число влизат и предоговорените стари). Това е с 6% повече за същия период на миналата година. От тях 3.9 млрд. лв. са били отпуснати в евро, около 1.7 млрд. лв. - в българска валута, и малко под 30 млн. лв. - в американски долари. Най-бързо нарастват заемите, отпуснати в евро, които са били на стойност над 1 млн. евро – те се увеличават с цели 30% на годишна база и достигат 2.3 млрд. лв.

1.6 млрд. лв. одобрени жилищни заеми

Бумът при жилищните заеми плавно започва да отслабва. Ако към средата на миналата година новоотпуснатите и предоговорени ипотечни заеми бяха нараснали с близо 60% на годишна база, то тази година те отново продължават да се увеличават, но вече "само" с 12%. В рамките на първите шест месеца на 2018 г. са били одобрени 1.6 млрд. лв. жилищни заеми, като над 90% от тях са били отпуснати в българска валута. За сравнение, при новоотпуснатите ипотеки в евро има понижение от 34% на годишна база, което се обяснява с по-високия лихвен процент, при който се договарят.

За разлика от тях потребителските заеми в евро са значително по-евтини от тези в български левове. През юни заемите за потребление в местна валута са стрували 8.4%, докато в евро – 3.9%. Само 1% от този тип потребление обаче се отпуска в различна от българската валута. През първите шест месеца банките са одобрили 2.3 млрд. лв. такива заеми, което е с 16% повече в сравнение със същия период на миналата година. Новоотпуснатите потербителски кредити през първото полугодие на 2017 г. се увеличаваха с 30%.

Ако обмисляте покупка на имот с ипотечен кредит, свържете се с нас

Вижте нашите предложения за офис площи в гр. София

Вижте нашите предложения за бизнес имоти в гр. Пловдив

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване