Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Над 60% от търсенето на офис площи в София движено от релокации

2015-06-16   |  www.profit.bg, 12.06.2105

BULGARIAN PROPERTIES отчита повишено търсене на офис площи в столицата през последната половин година, сочи анализ на водещата агенция за недвижими имоти у нас.

Това се явява като следствие от все по-добрите възприятия на компаниите относно бъдещото състояние на икономиката на България, региона и ЕС като цяло и тяхното собствено развитие. Търсенето е доминирано предимно от компании, чиито офис нужди са за площи до около 500 кв. м, но не липсват и такива, които да надвишават тази цифра, достигайки до площи от около и над 1000 кв.м.

Сферите на дейност на компаниите, търсещи офис площи, са различни, но в повечето случаи това са такива, които оперират в IT индустрията или са тясно свързани с нея, като в основата стои големият потенциал на България в тази сфера.

Друга не малка част от компаниите оперират в аутсорсинга. Над 60% от търсенето на офис площи е движено от релокации на компаниите в търсене на консолидиране на техните офис площи и обединяването им под един покрив. Не са редки случаите, когато компании, имащи по няколко офиса на различни места, искат да ги обединят на едно място с цел оптимизиране на разходи и подобрена комуникация между отделните офиси.

Останалата част от търсенето в страната идва от компании, които целят отваряне на нов офис тук. Около 80% от запитванията са от компании, които ще започнат работа с до 50 човека персонал, като често те заявяват потенциал за разширяване на дейността си над първоначално предвидената.

Някои от търсенията за офис площи целят да удовлетворят и по-големи нужди още от самото начало на търсенето, като се гледат площи, които да удовлетворят и позволят започване на работа на 70-80 и дори до 100 човека. Свободни офис площи и предлагане Към началото на 2015 година свободни офис площи, които да могат да удовлетворят търсения в рамките на до 500 кв.м, не липсват.

Относно по-големите площи от около и над 1 000 кв. м ситуацията е друга и като цяло към момента предлагането на качествени и готови офис площи е оскъдно.

До края на годината обаче се очаква пускането в експлоатация на няколко големи проекта, което ще даде възможност и за удовлетворяване на по-големите търсения от над 1 000 – 1 500 кв. м. Към момента свободните офис площи клас А и Б в София са около 15-16%, но в някои от най-новите и добре управлявани офис сгради те са под 4-5%.

Това показва, че когато сградата е добре планирана и управлявана, могат да се задоволят критериите на търсене на широк кръг от наематели и съответно да се постигнат ниски нива на незаети площи и високи приходи за инвеститорите.

Наемни нива

Поради по-голямото търсене и съживения пазар на офис площи под наем се забелязва възвръщане на доверието на инвеститорите в този пазар и съответно размразяване на някои от офис проектите, които до преди година бяха замразени, като например City Tower. Наблюдава се и известно втвърдяване на позициите им относно договаряне на крайна наемна цена с бъдещите наематели.

Към първото тримесечие на 2015 година офертните наемни нива варират в следните ценови диапазони:

За клас А сгради – 10.5-12.5 €/кв.м./месец
Такса поддръжка – 2-3 €/кв.м./месец

За клас Б сгради – 6-8 €/кв.м./месец
Такса поддръжка – 1-2 €/кв.м./месец

Тенденции и перспективи

Въпреки леко втвърдената позиция на инвеститорите и повишената активност от страна на наемателите, наемните нива едва ли ще достигнат много по-високи нива от тези, които са към днешна дата. По-скоро пазарната реалност към момента, а именно повишеното търсене на офис площи от една страна, и повишеното предлагане от друга, обуславят и дават гаранции за добър пазар на офис площи в рамките на следващите поне 12-18 месеца.

Вижте нашите оферти за търговски имоти в цялата страна

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване