Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Наемите на имоти в София и Варна през пролет 2009

2009-05-14   |  Полина Стойкова, Оперативен директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

Като цяло при наемите на жилищни имоти в София през пролетта не се наблюдава значителна промяна спрямо първите месеци на 2009 г. Анализ на пазара в момента показва, че в столицата се търсят по-евтини и по-малки апартаменти. За разлика от София, във Варна има спад на цените средно с 8 процента, а предлагането се е увеличило леко спрямо първото тримесечие на годината. Ето и детайлите:

1. София

Масовото предлагане на имоти под наем в София не се е увеличило през последните 2 месеца, няма и значими корекции в ценовите нива – основното търсене е насочено към апартаменти с 1 спалня на цени между 450 – 500 евро. На такива цени са и сключените сделки за наеми през месец април на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС в София (средните цени за март 2009 са 430 евро). Тенденцията на спад от февруари към март е следвана от задържане на наемните нива през април. Увеличило се е търсенето на апартаменти под наем в центъра и широкия център.

В момента търсене на средно големи апартаменти почти липсва, предлагането се задържа на нивата от предните месеци, което говори, че съществува разминаване в търсенето и предлагането, което ще доведе до намаление на наемните нива на този тип апартаменти, за да могат да бъдат отдадени през следващите месеци.

Във високия сегмент по данни на ЛУКС ИМОТИ – луксозният бранд на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, се отчита слабо увеличение на предлагането на къщи под наем, но и все още слаб интерес към такива имоти. Предлагането на луксозни апартаменти под наем също не се е променило от зимата с разликата, че през пролетта на пазара са се появили много интересни и уникални оферти, които до този момент не са били обявявани.

Търсенето е концентрирано основно към големи апартаменти с минимум 2 спални и 2 бани в централните части на столицата. Забелязва се увеличено търсене на наеми във високия сегмент спрямо първите месеци на годината – предимно от чужденци мениджъри на компании, които идват в страната, за да заменят други мениджъри или за да окажат допълнителна подкрепа на компаниите по време на криза. Този тип клиенти са изключително взискателни към качеството на имотите, екстрите в тях и местоположението – центърът е предпочитан. Ценовите нива на наемите и в този сегмент не са се променили от предните месеци.

2. Варна

В морската столица, за разлика от София, през април и май се отчита спад на офертните нива на масовите апартаменти отдавани под наем с около 8-10% спрямо март 2009 г., а предлагането като цяло се е увеличило спрямо март.

Наемателите търсят апартаменти за 280-300 евро, докато през предходните месеци търсенето беше на ценови нива от 400-450 евро – близо 30% спад в цените, които наемателите са готови да платят. Във Варна имаше нарастване на наемните нива на сключените сделки през последните 5-6 месеца и достигане до нивата в София, но сега търсенето се ограничава до по-евтини апартаменти и през следващите месеци ще последва спад и връщане на наемните нива към тези от преди ноември 2008 г.

В ниския сегмент ще има увеличение на търсенето на наеми със започването на летния сезон, но то отново ще е концентрирано към по-евтини жилища със среден период на наемане от 2 седмици до 1 месец.

Относно луксозните имоти - по данни на ЛУКС ИМОТИ се е увеличило предлагането на къщи във Варна под наем – до преди април тези оферти не са били на пазара. Във Варна също се наблюдава увеличение на търсенето на луксозни имоти под наем през пролетта – предпочитани са апартаменти с минимум 2 спални, в Морската градина или централните части на града, а клиентите и тук са предимно чужденци-мениджъри на фирми – сменящи персонал или подкрепящи местните клонове за справяне с кризата. Като интензивност пазарът на наеми на луксозни имоти във Варна през април е по-активен от масовия пазар в по-ниския сегмент.

Разгледайте всички оферти под наем

---
Авторски права: 2009 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2009.


  прочети повече статии

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване