Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Михаил Чобанов: ние изпълняваме обещанията си

2008-04-25   |  Велимира Димитрова

На 15 и 16 април в София се състоя BalREC - балканска конференция за недвижими имоти. Михаил Чобанов - съосновател и изпълнителен директор на водещата компания за недвижими имоти, специализирала в продажбата на чужденци – BulgarianProperties (БългерианПропертис), беше модератор на един от панелите на конференцията – „Пазарът на ваканционни имоти – море, планина, спа или голф”. Поради това ние решихме да потърсим от него допълнителна информация и съвети относно този тип имоти в България.


Г-н Чобанов, във връзка с настоящите промени на пазара за ваканционни имоти в България каква е стратегията на БългерианПропертис при избора на обекти за продажба?

Ние знаем, че когато потенциалния купувач си търси имот, той търси добра локация, качествено строителство и поне основни съоръжения. Но най-вече той търси добра цена, възвръщаемост на инвестицията и възможността да препродаде имота с печалба в някакъв бъдещ момент. Следователно, аз бих отговорил на този въпрос по следния начин: ние избираме обектите, които продаваме, като гледаме през очите на нашите потенциални клиенти, ние се опитваме да разберем какво те биха искали да получат срещу парите си и им го предоставяме. Тъй като досега винаги сме работили с надеждни партньори, които не правят компромис с качеството, нашата стратегия е да продължим да имаме доволни клиенти и да продължим да ги изненадваме, като им предлагаме малките екстри, които ги карат да се чувстват специални.

Кои са най-важните условия, на които един ваканционен имот трябва да отговаря?

Първо, това е локацията, защото когато купувачът разглежда офертата, той гледа две неща – локацията и цената. Ето защо аз мисля, че когато един имот предлага идеалният баланс между тези два елемента той не остава на пазара за дълго. След това идват всички онези неща, които допринасят за привлекателността на крайния продукт като строителните материали (качеството на строителството), съоръженията (басейн, фитнес салон и т.н.), вътрешния дизайн (ако се предлага такъв) и, разбира се, околностите. Още нещо, което е важно да се спомене, е другата страна на пазара на ваканционни имоти, която стана едновременно важен и търсен елемент през последните две-три години – управлението на имота, което от своя страна води до друг ключов елемент от пазара. Когато човек си купи ваканционен имот, той обикновено отсяда там за максимум месец на година и този човек започва да мисли защо да не дава под наем имота си през следващите 11 месеца и да генерира печалба. И ето къде компанията за управление на имоти се включва в картината. Аз вярвам, че ние сме едни от пионерите в тази сфера и днес нашата компания ПропъртиМениджмънт БГ (PropertyManagement BG) успешно управлява множество комплекси из цяла България. Накратко, най-важните условия са локацията, цената, управлението на имота, съоръженията в комплекса и всички малки екстри, които карат клиента да се усмихва, когато подписва документите за собственост.

Вие казвате, че клиентите ви са много доволни от продукта, който им предлагате. Каква е вашата тайна?

През годините, в които сме на пазара на недвижими имоти, ние се опитваме да предлагаме на нашите клиенти само най-доброто качество и услуги. Ние избираме нашите обекти много внимателно – наши партньори са строителни предприемачи с богат опит и отлична репутация и сме изключително придирчиви към локациите и материалите, използвани в процеса на строителство.
Друго нещо, което предлагаме на нашите клиенти е честността – ние спазваме обещанията си. За да подкрепя това твърдение с факти ще дам следния пример: много от комплексите, които сме продали, вече са построени и функционират. Нашата компания за управление на имоти ги отдава под наем от името на клиентите, като през сезон 2007/2008 ние постигнахме доста добро ниво на заетост и много малко от нашите клиенти искат да продават имотите си в момента.
Има още нещо, което е много важно – освен че подбираме обекти на строителни предприемачи с отлична репутация, ние работим с партньори, които вписват пълната цена на имота в нотариалния акт. Това е нещо, за което трябва да внимава всеки купувач на недвижим имот, тъй като невписването на пълната цена може да доведе до бъдещи проблеми.

БългерианПропертис имат ли стратегия за привличането на български и чуждестранни купувачи?

Аз мисля, че в момента, в който една компания спре да се променя, да се развива, да се адаптира към този динамичен свят, тази компания загива. БългерианПропертис се опитва да предсказва пазара и тенденциите и това ни накара да фокусираме вниманието си към по-широк кръг от целеви клиенти. Ние стартирахме нови езикови версии на сайта си bulgarianproperties.com, като основните нови версии са на руски и полски, защото знаем, че тази част от Европа става все по-заинтересована от българския пазар на ваканционни имоти.
Ние знаем и че все повече българи ще започнат да инвестират във ваканционни имоти през следващите няколко години и се адаптираме към променящите се вкусове и нарастващите средства и нужди на нашите сънародници, като им предлагаме все по-голям избор.
Друго нещо, което планираме да направим тази година е да променим лицето на нашия сайт, защото вярваме, че е задължително да взимаме под внимание тенденциите и мнението на хората и да се адаптираме бързо към тях.

Смятате ли, че пазара на ваканционни имоти има добър потенциал за развитие?

Абсолютно. Ние знаем, че зимните и морските курорти винаги ще привличат най-много внимание и смятаме, че те ще се развиват към добро. Инвеститорите и строителните предприемачи строят все по-качествено и предлагат по-голям избор от съоръжения, защото това е пазар, ръководен от купувача, а той има високи изисквания и очаквания.
Но ние знаем и че разполагаме със скрито съкровище, което все още не е напълно открито. Говоря за имотите в провинцията и по-точно за селските къщи. България има удивителна природа и аз не мога да се сетя за друго място в региона, което да предлага всичко: море, планини и балнеоложки центрове и всичко това сред красива природа. Един от нашите клиенти и мой приятел – изпълнителният директор на PWC, ми каза, че вътрешността на България прилича на южна Италия преди 25 години с красотата и възможностите, които предлага. Към това аз мога само да добавя, че предлагаме голям избор от селски къщи във великолепни региони на България на невероятни цени. А както знаете тези, които имат куража да са пионери, печелят най-много.


Разгледайте нашите оферти на ваканционни имоти

---
Авторски права: 2008 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2008.


  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване