Нотариус да определя кръга от наследници

2012-11-01   |  Стандарт, бр.7104, 01.11.12

Красимир Анадолиев, зам.-председател на Нотариалната камара

- Г-н Анадолиев, за какво най-често ви търсят хората?

- За удостоверяване на определени документи, при сключване на договори за покупка или продажба на недвижим имот. Много често нотариусът е и консултант, и съветник.

- Случвало ли се е да засечете неистинска лична карта в работата си?

- Преди доста години. Откакто въведоха възможността за достъп на нотариусите до базата на личните данни в МВР, смея да твърдя, че предотвратихме възможността такива карти да бъдат използвани при сделки с недвижими имоти.

- Може ли един нотариус да разбере дали един документ е менте?

- За определени документи е трудно да се разбере това, защото те може да са издадени от институции в чужбина и на базата на тях се извършват тези удостоверявания. Има документи обаче от много важно значение, например удостоверение за наследници. То е като документ за собственост и затова през годините сме настоявали да има строг ред и процедура. Вече беше приета наредба за издаване на удостоверения въз основа на регистъра на населението в сила от август т. г. Можем също така като нотариуси да правим справки до национална база данни "Население" - това е другата възможност, която ни бе предоставена през последните години точно с цел противодействие на имотните измами. С едно удостоверение за наследници вие се легитимирате, че сте наследили лицето Х. Преди нямаше как да проверим дали този документ е истински. Сега имаме възможност да проверим семейното положение и родствените връзки, което е от значение за една сделка. Занапред може би трябва да се помисли и по въпроса определянето на кръга наследници да става от съдебен орган или нотариус. Значително би облекчило работата на колегите и една възможност нотариусът да има достъп до одобрените кадастрални карти и регистри на Агенция по геодезия, картография и кадастър, като колегите да могат да получават скици и схеми на имоти по електронен път, които да са със силата на официален документ.

- Работите ли с европейската информационна мрежа на завещанията?

- Все още не. Доста страни от Европа са включени в единна система, в която може да се прави справка за депозираните завещания. Извършихме много работа, беше ни направена инспекция за това дали сме готови технически, като оценката беше отлична. До няколко дни ще бъдат раздадени пароли на нотариусите за достъп.

- Защо хората понякога са толкова наивни и попадат в съмнителни сделки?

- Най-големият проблем е ниската правна култура. Сключват договори и когато възникне проблем, казват: "Дадох едни пари", но се оказва нещо друго. Съветвам ги при сключването на договори за недвижими имоти да се обръщат към специалисти адвокати, нотариуси.

  прочети повече статии

Сподели
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните 7 налични жилища за продажба.
Вижте още
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Витоша Вю е висок клас жилищен комплекс в кв. Кръстова вада в София. Съчетанието на модерна градска среда и непосредствена близост до Витоша създава усещане за дом, с комфорт и удобство, с бърза комуникация и красиви градини с много зеленина.
Вижте още

Изпратете запитване