Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Очаква се икономиката тази година да е малко по-добра от миналата

2019-05-08   |  www.mediapool.bg, 07.05.2019

Европейската комисия очаква икономическият растеж у нас леко да се възстанови тази година и да достигне 3.3% на фона на отчетените 3.1% през 2018 г. Това става ясно от пролетната икономическа прогноза на комисията. За сравнение, прогнозата на българското правителство за 2019 г., която първоначално беше за 3.7%, се сви до 3.4%. В България ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) спадна на 3.1% през 2018 г. от 3.8% през 2017 г., подкрепен от вътрешното търсене, но повлиян неблагоприятно от нетния износ, посочва ЕК. Очаква се той да се възстанови през следващите две години, достигайки 3.3% през 2019 г. и 3.4% през 2020 г. Благоприятните тенденции на българския пазар на труда се запазват и безработицата, която спадна до 5.2% през 2018 г., се очаква да намалее още до 5% през 2019 г. и 4.8% през 2020 г.

Бюджетният баланс се очаква да остане положителен през прогнозния период, а публичният дълг да продължи да намалява. Предвижда се през 2019 г. европейската икономика да продължи своя растеж за седма поредна година, с умерени темпове, като се очаква реалният БВП да нарасне във всички държави членки. Тъй като през тази и следващата година световната търговия и растеж се очаква да нарастват по-бавно в сравнение с бързите темпове от 2017 г., икономическият растеж в Европа ще зависи изцяло от вътрешната дейност. Днес имат работа повече европейци отвсякога, а увеличаването на заетостта се очаква да продължи, макар и с по-бавни темпове. Това, заедно с увеличаващите се заплати, ниската инфлация, благоприятното финансиране и стимулиращите фискални мерки в някои държави членки, се очаква да поддържа вътрешното търсене.

Като цяло според прогнозите БВП ще нарасне с 1.4 % през тази година в ЕС и с 1.2 % в еврозоната, посочва още ЕК. Неотдавнашното забавяне на глобалния растеж и на световната търговия, заедно с голямата несигурност по отношение на търговските политики, влияе отрицателно на перспективите за растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2019 г. и 2020 г. Продължаващата слабост на производствения сектор също играе роля, особено в страните, които имат специфични проблеми в автомобилната промишленост. "Има ясно изразени рискове за перспективите. От външна гледна точка, сред тях са по-нататъшната ескалация на търговските конфликти и слабостите на бързо развиващите се пазари, по-конкретно на Китай.

В Европа трябва да сме нащрек за възможен Брексит без споразумение, политическа несигурност и евентуално възобновяване на зависимостта между държавите и банките", коментира еврокомисарят за еврото Валдис Домбровскис.

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. София

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. Пловдив

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. Варна

Вижте нашите предложения за имоти в морските курорти

Вижте нашите предложения за имоти в планинските курорти


  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване