Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

BULGARIAN PROPERTIES отчете 15% спад в цените на имотите в София

2012-07-17   |  Капитал Daily, бр.135, 17.07.12

Според "Бългериан пропертис" се продават все по-малки и по-евтини жилища.

Средно с 15% са намалели продажните цени на жилищата в София за година, отчетоха от агенция "Бългериан пропертис". Според доклад за второто тримесечие средната цена на продадените от агенцията имоти е паднала до 715 евро/кв.м при 850 евро/кв.м за същия период на 2011 г. Оттам обаче уточниха, че спадът не засяга цената на един и същ вид имоти, а по-скоро се дължи на промяна в структурата на извадката – продават се по-малки и по-евтини жилища, в по-крайни квартали, предимно панелно строителство.

В сравнение с първото тримесечие на тази година цените през второто са намелели с 2.7%. Тогава средната продажна цена в София е била 735 евро/кв.м.

Пазарът
При пазар с малък обем всяка преориентация на потребителите води до коренна промяна на картината, коментираха от "Бългериан пропертис". Данните на агенцията показват, че през последните месеци в София са се купували предимно по-евтини жилища – до 50 000 евро, като тенденцията продължава от средата на миналата година. Приблизително тогава се пречупи оптимизмът за наближаващо възстановяване на европейските икономики и това повлия на настроенията на жилищния пазар.

Така по данни на агенцията, ако през първата половина на 2011 г. тя е продавала предимно жилища в диапазона 850-900 евро/кв.м, през първата половина на тази година цените вече са били в диапазона 650-700 евро/кв.м. "Вече има оферти за апартаменти и за 20 000 евро, основно маломерни жилища в крайните квартали", обобщи оперативният директор на агенцията Полина Стойкова. Според нея добър знак е, че офертните цени вече са близо до тези на сключваните сделки, а нивата се връщат до 2004-2005 г.

От агенцията обаче очакват цените на жилищата в София да паднат с 5-7% за годината.

Разгледайте всички наши оферти на имоти в София за продажба и под наем

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване