П. Стойкова: Умерен ръст в цените на имотите следващите години

2014-05-15   |  www.profit.bg, 14.05.2014

Основният въпрос днес е наистина ли нещата при имотите се оправят и сега ли е моментът за покупка, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, по време на панел „Имоти“ от форума „Шумът на парите“.

Цените на имотите спряха да падат, но това не означава, че ще последва силен ръст. Напротив- нашите очаквания са за стабилност през следващата една-две години и плавен ръст след това. Неслучайно видяхме тенденция на засилване на покупките на имоти през изминалата и тази година, смята Полина Стойкова.

Имотният сектор в целия свят и в Европа е в процес на възстановяване и много малко са пазарите, които падат. Трябва да поставим мярка в оптимизма обаче, смята тя. Не можем да сме прекомерни оптимисти предвид на плахия икономически ръст и високата безработица. Достъпността на жилищата спрямо дохода е най-добра за последните 10 години. Наши проучвания сочат, че ипотечното кредитиране оказва най-силен пряк ефект върху цените на имотите. Тоест едно желание на хората да се върнат на пазара и да теглят кредити, може би би оказало най-голям ефект върху покупките на имоти. За съжаление в момента все още не се наблюдава ясна тенденция в тази насока, смята оперативният директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Другия фактор е чуждестранният интерес. През последните две години има руски купувачи във ваканционния сегмент, които обаче все още не могат да компенсират отлива на капитали. Да, добър е момента за покупка, да, цените на имотите се повишават плавно, но има фактори, които ще въздържат силата на ръста в цените на имотите, смята Полина Стойкова. Голяма част от хората с трудности по плащането на кредита не разбират, че доброволната продажба е по-добрият вариант, в сравнение с предлагането на имота от частен съдия- изпълнител. Налице е неразбиране на продавачи и купувачи защо трябва да плащат комисиона на брокера по недвижими имоти, показват още наблюденията на Полина Стойкова. Трябва да се поеме един по-ясен ангажимент от участниците в сектора относно това какви са ангажиментите на агенциите за недвижими имоти. Трябва да се работи доста и в посока на обучението и създаване на традиции.

Форумът "Шумът на парите" се осъществява със съдействието на Мтел, Сосиете Женерал Експресбанк, ДЗИ – KBC Group, Лукс Имоти, ПОК Доверие, Провидент Файненшъл България, Консултантска къща Амрита, ActivTrades и LG.

Организационен партньор на събитието тази година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България. Медийни партньори на събитието са сп. Мениджър, Дарик радио, новинарските сайтове fakti.bg, novini.bg и cross.bg, както и специализираните imot.bg, Seenews и insurance.bg.

  прочети повече статии

Сподели
Изгодни имоти в морските курорти
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още

Изпратете запитване