Пазарът на недвижимости в Източна Европа с най-голям потенциал

2008-03-04

Според доклад на Savills, в който са проучени 11 държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в страните от региона се наблюдава засилено търсене на жилища. Причините за това са по-високите доходи на населението днес, разрастването на големите градове и нарастващата популярност на ипотечните кредити.

Сред държавите с най-засилено търсене на жилищни имоти са България, Полша и Румъния, се отбелязва в доклада.

До голяма степен това се дължи на успешните банкови реформи, които направиха заемите по-достъпни за гражданите. Между 2000 и 2005 г. в тези страни броят на кредитите в частния сектор се е увеличил със 70%. В ЦИЕ размерът на ипотечните кредити се равнява на 5.2% от БВП на страните.

Западните банки, които наскоро са навлезли в региона, предричат ръст от 30% на година за следващите до 2010 г., като според прогнозите им, той ще е най-висок в Румъния.

Цените на имотите в региона се покачиха значително през последните пет години, което може да се обясни с по-голямото търсене на качествени жилища и появата на нови видове ипотечни заеми. Инвеститорите все повече се насочват към страните от района, като поради непрекъснато растящите цени на имотите там, рискът за инвестициите се счита за значително по-малък, отколкото е обикновено за развиващи се държави.

Разгледайте нашите горещи оферти!
  прочети повече статии

Споделете
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-article.php(273): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114