Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Парите поемат курс към земеделските земи

2012-03-20   |  Строителство имоти, бр.12, 19.03.12, със съкращения

На фона на икономика, която е на командно дишане, пазарът на земеделски земи в България показва завидна жизненост. През миналата година дори се стигна до там, търсенето да надвиши предлагането. Сигурно защото българинът най-сетне прозря, че земята е най-голямото му богатство.

Още повече че след 2014 година се очаква своеобразна революция в общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Идеята е правата на директни плащания за тези, които обработват земята, да бъдат под формата на ценни книжа и да са предмет на покупко-продажба. Така фермер, който има 10 хектара, ама вече не иска да ги обработва, ще може да продаде книжата на някой мераклия. Крайният резултат ще е запазване, че и увеличаване на площта на обработваемата земя.

Експерти в бранша прогнозират, че с въвеждането на новия регламент ще се повиши, и то чувствително, и цената на земеделската земя. Стопаните ще имат стимул да я обработват и няма да се стигне до нарастване на пустеещите терени. От друга страна, фермерите ще получават и „зелени“ плащания, свързани с опазването на почвите и водите.

Все пак не липсват собственици на земи край морето, които тръпнат в очакване на големия инвеститор, който ще купи имотите им скъпо и прескъпо, за да построи върху нея я вилно селище, я курорт. Ама докато чакат, не си помръдват пръста да ги обработват. И така губят двойно.

Според аналитици на световните тенденции пред аграрния сектор се отваря широк и гладък път. В подкрепа на техните прогнози са нарастващото население на Земята и стремежът му към по-охолен живот. От другата страна са развитието на технологии за алтернативни източници на енергия под формата на фотосоларни и ветрени паркове и отглеждането на култури за промишлени нужди.

Нагласата, че в земеделието има бъдеще, обаче има цена. Иначе собствениците на земи като нищо могат да изпаднат в позицията на кучето на градинаря - не яде ябълки, но и на другите не дава.

Разгледайте всички наши оферти на земеделска земя за продажба

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване