Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Сделките със земя крепят пазара на имоти

2012-02-02   |  Капитал Daily, бр.22, 01.02.12

Сделките със земеделска земя са изкарали пазара на имоти на плюс през миналата година. Според данните на Агенцията по вписванията покупко-продажбите на имоти в страната за миналата година са се увеличили с 21.4%. Ръст се наблюдава в почти всички населени места с развит пазар на земеделски площи. В София и големите градове, където традиционно броят на сделките зависи в най-голяма степен от продажбите на жилища, тенденцията през годината е към задържане и дори лек спад. За столицата той е 5.7%. И макар агенцията да не дава разбивка по отделни имоти, представители на сектора твърдят, че зад ръст стои именно земеделската земя.

Числата
По данни на Агенцията по вписванията през 2011 г. в страната са приключили общо 221448 продажби на недвижими имоти. Сделките отбелязват ръст спрямо 2010 г., когато броят им е бил 182 376. Те обаче остават далеч под нивата от най-силния за пазара период между 2006 и 2008 г, когато транзакциите с имоти надхвърляха 300 000.Статистиката на агенцията включват продажби на всички видове имоти - жилища, земеделска земя, строителни терени, търговски и офисни площи, производствени сгради. Статистиката за района на Плевен показва, че ръстът на сделките през 2011 г. е близо 40%. Броят им е достигнал 7702 при 5529 година по-рано. Най-видима тенденцията на ръст е била през пролетните месеци, когато са регистрирани 2263 продажби, със 70% повече от тези година по-рано. Аналогична е картината в повечето населени места в централната и източната част на Северна България, сочени от посредниците като активен пазар на земеделска земя. В северозападната част на страната също се наблюдава отчетлив ръст на продажбите.

Дял от общото
Според изчисленията на сайта zemi.bg през последните три години делът на земеделската земя е трайно над 50% от общия обем сделки с имоти. Картината обаче е различна. През 2009 г. продажбите на земеделска земя са отбелязали 20% спад, но делът им е нараснал на фона на общото намаление на сделките с имоти от над 55%. През 2011 г. картината е била друга: сделките със земя са надминали 140 000 и благодарение на това делът им остава над 50% дори при общ ръст на имотния пазар спрямо предходната година. Още по-висок дял показа статистиката на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ), според която до края на септември сделките с обработваеми площи са били 124 000 при общо обем на имотния пазар от малко над 150 000 покупко-продажби. „Факт е, че през миналата година пазарът на имоти извън София на практика се движеше от търговията със земеделска земя", коментират от сайта.

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване