Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Какви са плюсовете и минуситe на затворените жилищни комплекси?

2018-09-28   |  Строителство имоти, бр.28, 24.09.18, с.8+9+10

Арх. Кирил Кирилов, член па РК на КАБ - Бургас:
Това са типови обекти, които се строят по волята на инвеститора


Затворените комплекси привличат с охраната си, което прави живота в тях по-сигурен. По той се изгражда по волята на инвеститора. Такива комплекси не са индивидуални сгради, а типови, характерни за особеностите на територията.
Индивидуализацията е само вътре - в интериора. Когато се проектира та кова жилище, то конкретният клиент е неизвестен. Прави се това, което желае инвеститорът.
И при затворените комплекси се проявява елиминирането на архитекта от изпълнение-то. Световната практика е обратна - архитектът следи и контролира изпълнението на своя проект. Тон избира материалите, изпълнителя. Но при нас не е така, т. е. ние сме далеч от световната практика.

Арх.Елена Иванова, член на РК на КАБ - Добрич:
Животът в тях е -добър, но и по-скъп


Хубавото на живота в затворените комплекси е сигурността заради денонощната охрана. Цената на строителството не е по-висока от тази в други сгради - зависи от проекта и условията. Но животът в такива комплекси е свързан с много разходи. Не
само за придобиването на такъв имот, но и по време на експлоатацията му. Плаща се не само за пазачи, но и за цялостната организация на движение и пребиваване. С една дума - като цяло те са по-добро място за живеене, но това струва по-скъпо.

Арх. Мирослав Сталев, член на РК на КАБ Варна:
Хората се оказват заложници на своята собственост


Въпросът не е еднозначен. Познавам собственици на жилища в затворени комплекси, които твърдят, че са били излъгани в очакванията си. Плащат за нещо. което не ползват. Въпреки че има денонощна охрана, пак съществуват проблеми. Законово хората имат предимство сами да решават как да се използват общи части от сградата или как да се управляват. Но при затворените комплекси всичко е решено предварително с договора. Това не е в полза па собствениците, а на предприемача, който печели от това. Но ако не се подпише договор не можеш да купиш жилището. И хората подписват договор, който им се предлага. Всичко това трябва да става на добра воля. На общо събрание предварително да се реши как ще се управлява имотът, а но с договора. С него те се задължават да плащат издръжката за охраната, за зелените площи. Но какво става, ако предприемачът не си върши работата? Познавам и хора, конто с общи събрания се измъкват от клонките на договора. 11о и вишегласие трудно се постига, макар законът за етажната собственост да дава право на собствениците сами да управляват поддръжката на комплекса. Затова има и съдебни истории с тези комплекси.

Инж. Ивка Папазова, член па РК па КИИП - Велико Търново:
Предимство е, ако в тях има магазини и детски градини


Затворените комплекси имат предимства, но ако в тях има магазини, детски градини, паркове за депата. Затова се предпочитат от млади семейства, особено ако има детски заведения. Ако няма това то трябва постоянно да се ходи до близките магазини. Това не привлича собственици в такива комплекси.Имам впечатление от затворения комплекс „Преседци“ във Варна. В него се влиза през рампа, с портиер, има басейн, зелени площи. Не е опасно за децата да играят вечер до късно. Ако обаче тези удобства ги няма само жилищната площ не оправдава живеенето в тях. Сега на входа на Варна се строи нов затворен комплекс. Разстоянието до някои морски обекти с 30 км. Каква е ползата да живееш в такъв комплекс и да работиш на такова разстояние?

Инж. Любомир Лалев, член на РК на КИИП - Плевен:
Предназначени са основно за богати


Затворените комплекси са за богати хора, които имат други потребности. Те се изграждат за да задоволяват тези потребности. Дори за тях се приема за модно да се живее на такова място.Не бих казал, че качеството на строителството с по-добро от това на другите жилищни обекти. В грубата си част е едно и също защото и контролът е един и сьщи.Отличават се с по-скъпите материали за довършителните работи. В тези комплекси всеки си има гараж или паркомясто. Има алеи за разходки, зелени площи. Така че
собственикът на жилище в такъв комплекс плаща за услугите за поддръжка
Аз лично не бих живял в такъв комплекс. От прозорците ти няма простор, виждаш какво се случва в отсрещния апартамент. Но на някои това се харесва.

Инж. Минка Петканска, член на РК на КИИП Пловдив:
Подходящи са за млади хора


Голямото предимство на затворените комплекси е доброто поддържане на чистота и безопасност. Те са населени предимно с млади хора, които имат по-добри финансови възможности да плашат за това. Таксата за обслужване обаче е непосилна за пенсионерите. Знам случай, когато пенсионирано вече семейство напусна такъв комплекс.Затворените комплекси се строят на изолирани места. Това създава проблеми с транспорта до тях. Трябва живеещите в тях да имат кола. В противен случай вземат такси. За Пловдив това се отнася до комплексите извън града. Общинската управа трябва да помисли за това - някои линии на обществения транспорт да стигат до тях. За комплексите във вътрешността на града няма проблеми.

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. София


  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване