Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Строителството остава в плен на слабия жилищен пазар

2012-02-13   |  Капитал Daily, бр.30, 13.02.12

Повече нови жилищни сгради, но с по-малко жилища в тях, са били завършени през 2011 г. в страната, показват данните на НСИ. През последните 12 месеца разрешение за ползване са получили 2961 постройки, с 26% повече спрямо тези година по-рано. За същия период апартаментите в тях са намалели с 12.5% до общо 14 012 за цялата страна. Данните на статистиката са ясен индикатор за продължаващата предпазливост сред строителните предприемачи заради слабия жилищен пазар. Ако се прибави и ограниченото банково финансиране, става ясно защо през последните години почти не са започвани големи жилищни проекти.

Данните
Последното тримесечие на 2011 г. показа повишена строителна активност, но това е само на пръв поглед. Статистиката отчете завършването на 928 жилищни сгради в страната, което е ръст с 45.9% спрямо същия период година по-рано. В повечето случаи това са обекти, чието строителство е започнало в кризата или е било замразено за известно време и подновено през миналата година. Това строителство обаче реално не е довело до значим ръст в предлагането на имоти, защото броят на жилищните единици в завършените към края на 2011 г. сгради всъщност е намалял спрямо година назад.

Данните на НСИ показват, че за периода октомври – декември в страната са въведени в експлоатация 3610 нови жилища, с 8.1% по-малко спрямо края на 2010 г. Това съотношение между завършените сгради и жилища потвърждава тенденцията от последните години, че строителната активност се измества към малките обекти.

Според председателя на Камарата на строителите в България Светослав Глосов основната причина за тези резултати е свитият пазар на имоти в кризата. „Строи се толкова, колкото да се покрие търсенето, а то е насочено основно към решаване на жилищни нужди. Времето на лесните кредити и на покупките на имоти за инвестиция отмина“, обобщи той. Според него фактът, че броят на разрешенията за строеж през последните месеци остава около и под нивата от 2010 г. от своя страна показва, че слабата активност на предприемачите ще продължи и в бъдеще.

По данни на статистиката през 2011 г. е разрешено изграждането на 4799 жилищни сгради с 10 973 единици в тях. За сравнение - през най-силната като строителна активност година – 2007, броят на разрешенията за строеж е достигнал 11 171 за общо малко над 64 000 жилища. Оттогава насам обаче броят на издаваните разрешителни постоянно намалява.

Свиване
Инвеститорите вече не започват сгради с разгъната застроена площ над 5000
кв.м и строят основно със собствени средства. Тази констатация на управителя на GVA Soller Solutions Добромир Ганев точно описва ситуацията на пазара в момента. Думите му се подкрепят и от последните данни за банковата статистика, според които делът на кредитите за строителство и операции с недвижими имоти в общия обем продължава да намалява втора поредна година.

Това е най-видимо на софийския пазар, който приключи 2011 г. с 5.5% по-малко сделки с имоти и с около 1% спад на тези, финансирани с ипотечни заеми. Свитото търсене и кредитиране също не предвещават скорошно съживяване на строителния пазар.

Относително висока активност на фона на останалите райони на страната показва само Черноморието, но там данните за жилищното строителство се изкривяват от инвестициите в апартаментни комплекси, които по същество са ваканционни имоти. По тази причина през последната година в областите Варна и Бургас са въведени в експлоатация в пъти повече сгради и жилища, отколкото в София. Тенденцията не е нова, но свиването на жилищния пазар я направи още по-видима. Това разминаване в данните за Черноморието обикновено се отчита от анализаторите.

По Южното Черноморие пазарът на имоти остава относително жив най-вече покрай сделките с руски купувачи, които до известна степен стимулират и ново строителство. По наблюдения на самите предприемачи обаче обемите на продажби сега са значително по-слаби спрямо годините на бума, когато най-активните купувачи бяха британци и ирландци. Още повече че вече има и силен вторичен пазар. По тази причина и там се започват по-малки проекти, а броят на новите жилища трайно намалява.

Разгледайте нашите оферти на жилища и ваканционни апартаменти на изгодни цени

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване