Подобряват достъпа до българския Стоунхендж

2007-06-19   |  в-к "Стрителство градът" 18 юни 2007, от Ефтика Георгиева

Регионът

Съчетание между културно богатство и социална бедност - това са най-източните възвишения на Родопите. Близо до границите с Гърция и Турция, но и далечни, защото все още няма достатъчно гранични пропускателни пунктове.

Заради богатото си културно и историческо наследство регионът е подходящ за развитие на културен туризъм. Има значителна концентрация на съхранени културни паметници, като най-многобройни и интересни са тези, оставени ни още от траките.
Като цяло в пограничния регион има над 150 археологически, 50 архитектурни и 25 художествени културни паметника, които представляват богат ресурс за развитие на културно-познавателен туризъм.

Културният туризъм ще обедини културните маршрути с други форми на туризъм. Еко-, ловният и риболовният туризъм са специфични за общините Маджарово и Ивайловград, тъй като там има големи горски масиви, екопътеки и богато биоразнообразие - редки видове, птици, флора и фауна. Част от селата в региона са съхранили не само типичната за периода на Възраждането атмосфера, но и типичната каменна или кирпичена архитектура и са особено подходящи за развитието на селски туризъм.

Културният туризъм носи изключителна икономическа рентабилност - туристите, ангажирани в културни дейности, харчат повече и реализират по-дълъг престой от средния ваканционен посетител. Развитието му в този край е един от най-подходящите алтернативни източници на доходи и добра възможност да се спре отрицателният миграционен процес и обезлюдяването.

Проектът

"Общото наследство от праисторически времена - средство за развитие на пограничния регион" е проект, финансиран със средства по програма ФАР - Трансгранично сътрудничество България - Гърция 2004 - "Промоция на културните, туристическите и човешки ресурси в трансграничния регион".

Общият бюджет за изпълнението на проекта е 254 514 евро. Изпълнител е "Алианс за регионално сътрудничество и развитие" - Хасково. Партньори са община Маджарово и професионалната гимназия по туризъм в Хасково. Партньорът от гръцка страна, който е задължителен по тази програма, е община Суфли, префектура Еврос.

Кромлех

Кромлехът е уникален паметник, единствен по рода си съхранен до днес мегалитен паметник на територията на България.

Кромлех е възприетото в Европа наименование за паметници, изградени от вертикално побити големи каменни блокове (мегалити), ограждащи пространство с овална форма. Най-известният паметник от този вид е Стоунхендж в Южна Англия.

Уникалният у нас религиозен паметник е открит през 1998 г. в покрайнините на Маджарово, на един километър от село Долни Главанак. Представлява култово съоръжение от вертикално побити каменни блокове, като камъните са поставени направо върху скалата, без да са оформяни специални места и дупки за побиването им. Стабилни са заради подходящата си форма, а някои са били укрепени с по-малки камъни.

При археологическото му проучване през 1999 г. е установено, че Кромлехът е изграден през втората фаза на ранножелязната епоха (VIII - VI в. пр.Хр.). Свидетелства за извършваните тук обредни действия са откритите части от глинени съдове, късове мазилка и метални предмети, концентрирани главно около каменните блокове.
Култовото съоръжение е функционирало през дълъг период от време. Тук са се извършвали религиозни обреди и през късножелязната епоха (V - I в. пр.Хр). Единични находки доказват, че мястото е било почитано и през Средновековието.
На юг от Кромлеха са разположени две по-малки съоръжения, изградени от подредени в кръг камъни. Безспорно те са свързани с големия кръг и са част от един ритуален комплекс. И в двете са открити следи от детски погребения, извършени чрез трупоизгаряне.

Резултатите

Ще се създадат много добри работни, партньорски и приятелски взаимоотношения между партниращите организации и от двете страни на границата България - Гърция. Общите дейности ще бъдат поставени на основата на добре планирана концепция за съхранението на културното наследство и развитието на екотуризъм в пограничния регион. Ще се създаде консултативен съвет за устойчиво управление на културно-историческите ресурси в пограничния регион, както и база данни с подробна информация за повече от 80 културно-исторически паметника от двете страни на границата.

Повече от 20 културно-исторически обекта ще бъдат включени в разработени туристически продукти. Ще бъдат разработени и предложени на туроператори пет туристически маршрута. По проекта ще се монтират повече от 80 навигационни и указателни табели и информационни табла, кошчета за боклук в близост до туристически обекти, дървени скамейки.

Планира се демонстрационна обиколка с участието на 50 туроператора от България и Гърция, посещение на 20 български специалисти в областта на археологията, историята и културата на пет погранични културно-исторически паметника на територията на Гърция.

Ще бъдат издадени рекламни материали и каталози, мултимедийни дискове и др.
Проектът на "Алианс за регионално сътрудничество и развитие" цели съхраняването, социализирането и промоцията на богатото културно наследство в региона.

При изпълнението на проекта ще бъде използван опитът и полезните практики от вече изпълнените от алианса проекти: "Културни и исторически мистерии на Източните Родопи", "Бубарството и коприната - поминък на два близки, съседни народа", "Хората - приятели на природата в Източните Родопи" и "История и занаяти от две различни култури".

Вижте оферти за недвижими имоти в региона.
  прочети повече статии

Сподели
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните налични жилища за продажба.
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване