Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Попълване на данъчна декларация за имот

2023-03-19   |  BULGARIAN PROPERTIES

За да попълните данъчна декларация за недвижим имот, е важно да следвате определени стъпки и да съберете необходимата информация.

Чрез подаване на данъчна декларация по чл.14 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), данъчно задължените лица могат самостоятелно да декларират своята недвижима собственост, която се облага с данък. Тази статия ще ви насочи как да попълните тази декларация и какви са изискванията за този процес.

С данъчна декларация по чл.14 от ЗМДТ се облагат недвижими имоти, включително сгради, самостоятелни обекти в сгради, поземлени имоти и земеделски и горски земи, които спадат към населени места или имат определено предназначение според устройствения план. Декларацията се подава при различни случаи като придобиване на новопостроен или наследствен имот, преустройство или промяна на предназначението на съществуваща сграда, както и други.

Кога и къде да подадете декларацията
Декларацията се подава в рамките на двумесечен срок от придобиването на облагаемия недвижим имот. За случаите на наследство, срокът е шест месеца от откриване на наследството. Подадената декларация трябва да бъде изпратена чрез системата за сигурно електронно връчване или на място в център за административно обслужване.

Как да попълните декларацията
1. Изтеглете декларацията по образец от уебсайта на e-Government: https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/obshtinski+administratsii/unificirani+uslugi/9401
2. Попълнете всички изисквани полета в декларацията с изисканата информация.
3. Ако е необходимо, приложете документи към декларацията като документ за собственост, удостоверение за наследници, смъртен акт или строителни книжа.
4. Подпишете документа с вашия квалифициран електронен подпис (КЕП).
5. Проверете наличието на генериран номер, който е идентификационен за вашата заявка.
6. Съхранете попълнената и подписана декларация.

Срокове за подаване и заплащане на задълженията
Срокът за подаване на декларацията е два месеца от придобиването на облагаемия недвижим имот или шест месеца при наследство. Задълженията по декларацията се заплащат в две вноски - първата до 30 юни и втората до 31 октомври. Ако заплатите предварително до 30 април за цялата година, ви се предоставя отстъпка от 5%.

Идентификация на данъчни облекчения и отстъпки
В България съществуват различни данъчни облекчения и отстъпки, които могат да се приложат към данъчната декларация за недвижим имот. Това може да включва намаление на данъка в зависимост от броя на имотите, притежавани от собственика.

Попълването на данъчна декларация за недвижим имот в България изисква внимание към детайлите и знание за данъчните правила и процедури в страната. Следвайки правилните стъпки и консултирайки се при необходимост с данъчен съветник или специалист, можете да осигурите правилното попълване на вашата данъчна декларация за недвижим имот.

Ако имате нужда от правна помощ, вижте как можем да ви помогнем


  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване