Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Предстои трудна година за пазара на имоти в България

2011-12-19   |  Полина Стойкова за StroiMedia.bg

Идващата 2012 г. няма да бъде лека за пазара на имоти в страната. Причините – сложната икономическа обстановка в Европа, неясното бъдеще на общността и еврозоната, дълговата криза в редица страни. Това каза в интервю за StroiMedia оперативният директор на компанията Bulgarian Properties Полина Стойкова.

Положителните новини, които дойдоха от имотния пазар през 2011 г., се изразяват основно в увеличен обем продажби на имоти и по-ниски лихвени проценти по ипотечните кредити, коментира тя.

Анализ на компанията показва, че не може да се говори за драстичен спад в цените на жилищата през настоящата година. Понижение в рамките на 5-10% е доста по-умерен резултат в сравнение с предходните 2 години.

“През 2011 г. настъпи стабилизция на цените и увеличаване на обемите от сделки, които щяха да бъдат още по-убедителни, ако втората половина на годината не донесе толкова голяма несигурност и стрес”, коментира Стойкова.

Подобно и на предишните години, в следствие на кризата, най-много пострада ваканционният пазар. Според индексът на Bulgarian Properties на база офертни цени показва, че цените на апартаментите в курортите са загубили над 50% от стойността си от 2008 г. насам.

Годината обаче е била малко по-добра за пазара на ваканционни имоти. Там сделките са диктувани основно от руските купувачи, но обикновено такива са се случвали в рамките на 40 000 евро.

Според Полина Стойкова през последната година се наблюдава завръщане на интереса към селските имоти. Все още не може да се говори за някакъв очакван бум при тях, тъй като обичайните клиенти за тях – английските купувачи преживяха редица разочарования в страната, а руснаците търсят добре уредени и комуникативни села.

По въпроса за жилищата експертът е убедена, че времената на панелните жилища не са отминали. “Със сигурност санирането на панелните блокове е сериозен въпрос, който стои на дневен ред и който, ако бъде реализиран, ще удължи значително живота на тези сгради и ще повиши тяхната атрактивност сред купувачите и ползвателите”, коментира Стойкова по въпроса за бъдещата програма за саниране на МРРБ.

Разгледайте нашите ИМОТИ НА ИЗГОДНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване