При сделки с имоти няма да се вадят скици от Агенцията по кадастър

2014-06-05   |  www.investor.bg, 04.06.2014

При сделки с имоти отпада необходимостта гражданите да си вадят скици от Агенцията по кадастър. След като парламентът прие на второ четене в Закона за кадастъра и имотния регистър, нотариусите вече имат безплатен достъп до кадастралните карти. Това каза на пресконференция в Министерския съвет заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева.

Хората ще отиват в нотариалните кантори, без да е необходимо да се снабдяват със скици, стига имотите им да са в територии с влезли в сила кадастрални карти, заяви Сапунджиева.

Благодарение на промяната имотните сделки ще се изповядват само с акта за собственост, с оценката на имота и подготвения договор.

„Досега гражданите се редяха на 28 гишета в Агенцията по кадастъра в областните центрове. Представете си как един човек отива, подава молба, чака 14 дни, но молбата му може да не е готова. Разходите бяха около 150 – 200 лв. Сега тези пари няма да се плащат за нуждите на нотариалното производство“, разясни зам.-министърът на правосъдието.

Сапунджиева коментира, че това е голямо административно облекчение за гражданите.

С промените в закона стартира работата по попълването на Имотния регистър, допълни Сапунджиева.

Вицепремиерът Даниела Бобева съобщи, че се търси работещо решение да се облекчат процедурите при регистрацията на автомобилите. Засега обаче управляващите не са стигнали до работещ вариант.

  прочети повече статии

Сподели
AMur Residence - луксозна сграда на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение
Вижте още
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още

Изпратете запитване