При сделки с имоти няма да се вадят скици от Агенцията по кадастър

2014-06-05

При сделки с имоти отпада необходимостта гражданите да си вадят скици от Агенцията по кадастър. След като парламентът прие на второ четене в Закона за кадастъра и имотния регистър, нотариусите вече имат безплатен достъп до кадастралните карти. Това каза на пресконференция в Министерския съвет заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева.

Хората ще отиват в нотариалните кантори, без да е необходимо да се снабдяват със скици, стига имотите им да са в територии с влезли в сила кадастрални карти, заяви Сапунджиева.

Благодарение на промяната имотните сделки ще се изповядват само с акта за собственост, с оценката на имота и подготвения договор.

„Досега гражданите се редяха на 28 гишета в Агенцията по кадастъра в областните центрове. Представете си как един човек отива, подава молба, чака 14 дни, но молбата му може да не е готова. Разходите бяха около 150 – 200 лв. Сега тези пари няма да се плащат за нуждите на нотариалното производство“, разясни зам.-министърът на правосъдието.

Сапунджиева коментира, че това е голямо административно облекчение за гражданите.

С промените в закона стартира работата по попълването на Имотния регистър, допълни Сапунджиева.

Вицепремиерът Даниела Бобева съобщи, че се търси работещо решение да се облекчат процедурите при регистрацията на автомобилите. Засега обаче управляващите не са стигнали до работещ вариант.

  прочети повече статии

Споделете
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Витоша Вю е висок клас жилищен комплекс в кв. Кръстова вада в София. Съчетанието на модерна градска среда и непосредствена близост до Витоша създава усещане за дом, с комфорт и удобство, с бърза комуникация и красиви градини с много зеленина.
Вижте още

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-article.php(273): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114