Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

При сделки с имоти няма да се вадят скици от Агенцията по кадастър

2014-06-05   |  www.investor.bg, 04.06.2014

При сделки с имоти отпада необходимостта гражданите да си вадят скици от Агенцията по кадастър. След като парламентът прие на второ четене в Закона за кадастъра и имотния регистър, нотариусите вече имат безплатен достъп до кадастралните карти. Това каза на пресконференция в Министерския съвет заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева.

Хората ще отиват в нотариалните кантори, без да е необходимо да се снабдяват със скици, стига имотите им да са в територии с влезли в сила кадастрални карти, заяви Сапунджиева.

Благодарение на промяната имотните сделки ще се изповядват само с акта за собственост, с оценката на имота и подготвения договор.

„Досега гражданите се редяха на 28 гишета в Агенцията по кадастъра в областните центрове. Представете си как един човек отива, подава молба, чака 14 дни, но молбата му може да не е готова. Разходите бяха около 150 – 200 лв. Сега тези пари няма да се плащат за нуждите на нотариалното производство“, разясни зам.-министърът на правосъдието.

Сапунджиева коментира, че това е голямо административно облекчение за гражданите.

С промените в закона стартира работата по попълването на Имотния регистър, допълни Сапунджиева.

Вицепремиерът Даниела Бобева съобщи, че се търси работещо решение да се облекчат процедурите при регистрацията на автомобилите. Засега обаче управляващите не са стигнали до работещ вариант.

  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване