Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност

2009-12-17   |  БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

Предложеният от Министерски съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за нотариусите и нотариалната дейност е насочен към предотвратяване възможностите за използване на сделките с недвижими имоти за целите на изпирането на пари, както и за противодействие на корупцията и имотните измами.

Предвижданите промени ще бъдат свързани с възмездните сделки, с които се учредяват, прехвърлят, изменят или прекратяват вещни права върху недвижими имоти. В тази връзка се предвижда страните по такива сделки да представят декларация, че сумата, посочена в нотариалния акт, е действително уговорената цена по сделката. Подписите и съдържанието на декларацията ще се удостоверяват по реда на чл. 590, ал. 1 и 4 от Гражданския процесуален кодекс. Декларацията ще се попълва по образец, утвърден от министъра на правосъдието. Все още няма одобрен образец на тази декларация.

Предвижда се пред нотариуса да се представя заверен препис от платежните документи, когато между страните са извършени плащания преди нотариалния акт.
Когато в акта са уговорени последващи плащания, страните следва да посочват в декларацията и сметката, по която ще се извършват плащанията.

С промените в ЗННД се предлагат и два варианта за извършване на плащания между страните по сделката - плащанията могат да се извършват по специална банкова сметка на нотариуса или по банкова сметка в избрана от страните банка.

Условията за внасяне на сумите по специалната банкова сметка на нотариуса и за нареждания за плащания от нотариуса ще се уреждат с писмено споразумение между нотариуса и страните по сделката.

Не се предвижда допускане на принудително изпълнение върху паричните средства по специалната банкова сметка за задължения на нотариуса.

С тези промени и въвеждането на законова забрана за разплащания в брой при сделки с недвижими имоти се цели гарантиране достоверността на плащанията, както и получаването на дължимата й сума от страната по сделката. С новия режим правителството възнамерява да препятства и възникването на съдебни спорове между страните, в резултата на което ще допринесе за обезпечаване на правна сигурност при възмездни сделки с недвижими имоти.

Според правителството предложените промени ще допринесат за предотвратяване укриването на истинската цена при сделките с недвижими имоти, за облагане с данък при придобиване на имущество по възмезден начин по действително уговорената цена, за изясняване произхода на средствата по сделката и за противодействие на изпирането на пари.

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване