Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Руският поход продължава

2012-10-24   |  Капитал Daily, бр.204, 24.10.12

Активен пазар на ваканционни имоти по Черноморието отчетоха брокери на имоти през летните месеци. В основата на това оживление отново са сделките с руснаци, които през последните години се очертаха като основни купувачи на апартаменти и къщи за почивка по морето.

По данни на инвестиционната компания "Грийнлайф", която строи и управлява ваканционни комплекси в Созопол и Банско, тази година тя е продала с около 20% повече имоти спрямо лятото на 2011 г. Приблизително в тези граници се очертава ръстът на пазара и според статистиката на агенция "Бългериан пропертис".

В името на купувача
Според търговския директор на "Грийнлайф" Мариана Даскалова засилените продажби последните месеци се дължат най-вече на факта, че руснаците вече добре познават българския ваканционен пазар и по-бързо взимат решения за покупка. "Ако преди този процес отнемаше по два-три и повече месеца, сега се решават на сделка в рамките на месец", посочи тя. Причината е, че повечето вече са почивали едно-две лета в комплексите, където купуват ваканционно жилище, или познават друг руснак, който има апартамент там и е натрупал впечатления. Други предпочитани места за покупки са Варна и Бургас, както и по-малките курортни градчета като Несебър, Созопол, Поморие. Те обаче са търсени от купувачите, които планират трайно да се заселят в страната, докато в затворените ваканционни комплекси се придобива имот за почивка, посочи Мариана Даскалова.

Като друга малка, но ясно очертана група купувачи тя посочи и българи, които живеят в чужбина и прекарват в страната летните си отпуски. Те според "Грийнлайф" формират около 10% от сделките на ваканционния пазар това лято.

От "Бългериан пропертис" също отбелязаха, че руснаците стават все по-смели в решенията си, а нашата страна определено остава сред фаворитите за покупка на ваканционно жилище. От агенцията също отчетоха 20-30% ръст на сделките това лято в сравнение с предното. Като една от причините посочиха и стабилизирането на цените на имотите в морските курорти, където все още се сключват основната част от сделките.

По руския джоб
Данните на "Бългериан пропертис" показват, че най-популярни сред руските купувачи в България са ваканционните апартаменти с ниски цени – до 30 000 евро. Такива имоти могат да се намерят основно в по-масови курорти като Слънчев бряг, както и в Банско, където заради презастрояването спадът в цените бе най-осезаем. В момента в ски курорта има и жилища за 350 евро/кв.м, което започна да привлича руски купувачи и към него.

Данните на "Грийнлайф" също показват, че ниските цени вече привличат руснаците и към Банско, но най-често за покупка на втори имот в България. Първият почти задължително е по Черноморието, където се сключват 75% от сделките. А според Мариана Даскалова те не са задължително в най-ниския ценови клас. Тя раздели купувачите на две категории. В първата са тези, които търсят жилища за 500-550 евро/кв.м в по-малки апартаментни сгради без претенции за съпътстващи услуги.

Във втората са онези, които търсят ваканционни имоти в големите затворените комплекси, където всичко е на едно място – СПА центрове, магазини, ресторанти, фризьорски и козметични салони, басейни, детски кътове плюс различни услуги. Ценовите граници на това търсене обаче са по-високи спрямо масовия пазар – от 30 - 40 хил. евро за студио до 70 - 150 хил. евро за голям апартамент с две спални, посочиха от "Грийнлайф". Търсят се основно обзаведени апартаменти и все така се избягват сделките на зелено заради риска от измами и недостроени обекти.

Разгледайте всички наши оферти на ваканционни имоти

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване