Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ръстът на БВП ще е до 2% през 2011 г. и под 2,5% догодина

2011-11-02   |  Класа, бр.1131, 02.11.11

През третото тримесечие на тази година растежът на българската икономика ще е в диапазона 1% - 1,5%, а за годината - под 2 на сто. Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2012 г. едва ли ще да бъде повече от 2,5%, като се имат предвид данните към момента за България и икономическата обстановка в Европа. Това заяви Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), при представяне на редовния тримесечен доклад на неправителствената организация.

По думите му започва тенденция на балансиране на структурата на растежа, като от една страна, приносът на промишлеността в производството на БВП ще намалява, но ще се балансира от растеж в услугите. Ще се свива приносът на нетния износ, но ще расте вътрешното търсене. Прохаски представи и позицията на експертите за растежа на отделните икономически отрасли, като коментира, че в селското стопанство в края на тази година той ще е до 2%. В промишления сектор тенденцията на растеж от началото на 2011 г. продължава, като прогнозите са реализираният ръст до края на годината да бъде около 7%. Спадът в строителството ще продължи, но ще бъде по-малък от този през 2010 г., сочи докладът на ЦИР.

Финансовите и застрахователните дейности, както и миналата година, ще отбележат ръст само около 1,2%. Операциите с недвижими имоти ще завършат годината с нулев ръст или лек спад, прогнозира още ЦИР. Крайното потребление ще регистрира ръст до 2%. Основни двигатели на растежа ще бъдат промишлеността, услугите и износът. Очакванията са бюджетният дефицит за тази година да не надмине 2,5%.

По предварителни данни преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ), влезли в страната през периода януари-август 2011 г., са 225,6 млн. евро (0,6 на сто от БВП), или едва една четвърт от привлечените през същия периода на 2010 г. средства от 926,5 млн. евро (2,6 на сто от БВП). На тези данни се основава и прогнозата, че ПЧИ няма да достигнат официално планираните 1,5 млрд. евро за 2011 година, пише в доклада.Външната търговия остава един от двигателите на националната икономика.

Износът (FOB) продължава да расте със сравнително високи темпове - 34% за периода януари-август, достигайки почти 13,2 млрд. евро (при 9,8 млрд. евро година по-рано). Започналият спад в продажбите на пазарите в страните от Западна Европа ще се отрази неблагоприятно на българския износ. В ЦИР очакват износът да продължи да расте, но със значително по-ниски темпове от предходните месеци. Затвърждава се тенденцията износът да расте по-бързо от вноса, което свива дефицита в търговския баланс. Германия продължава да заема първа позиция както в износа, така и във вноса. За отбелязване е устойчивото навлизане на българските експортни фирми на нови пазари като Китай, ЮАР, Грузия, а износът за Румъния нараства сериозно. Натрупаната инфлация на годишна база едва ли ще надхвърли 2,5% в края на годината, прогнозират още експертите на ЦИР.

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване