Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

България с 24 процента ръст в обема на сделките с бизнес имоти

2008-08-05   |  imoti.investor.bg, 04.08.08

Пазарът на бизнес имоти в Източна Европа е единственият в Европа, регистрирал напредък през първото полугодие, като обемът на сделките е нараснал със 7,2% на годишна база. България отбелязва ръст от 23,6% по този показател, а Русия – увеличение от 69,7%, сочи проучване на Cushman&Wakefield, цитирано от PropertyEU.

Като цяло в Европа, през първата половина на годината са били сключени сделки с бизнес имоти в размер на 64,9 млрд. евро от около 130 млрд. евро за същия период миналата година, казва Дейвид Хъчингс, шеф на отдела за европейски проучвания към Cushman & Wakefield.

„Смятаме, че сделките тази година ще възлязат на около 150 до 155 мрлд. евро. Въпреки това, колкото по-дълго инвеститорите отлагат влагането на своя капитал, толкова по-голям е рискът да го вложат другаде – не в имоти“, казва той.

Обемът на сделките в Западна Европа се е понижил с 49,6% през първата половина на годината спрямо същия период миналата година. Във Великобритания ценовата корекция е една от най-резките, като сделките с бизнес имоти там са регистрирали спад от 60,6% през първата половина на годината в сравнение с 55,8% в Германия и 51,2% във Франция. В страни като Гърция и Ирландия пониженията са даже по-сериозни, като обемът на сделките се е свил съответно с 96,9% и 74,4%.

Скандинавските страни се представят по-добре от западноевропейските, което се дължи до голяма степен на гъвкавостта на Дания и Финландия, като регионът регистрира спад от около 41,3% в обема на сделките.

През второто тримесечие цените на бизнес имотите като цяло в Европа са претърпели още един удар, като възвръщаемостта при тях е достигнала до най-високото си ниво от 2006 г. В същото време инвестициите са се понижили с 63% спрямо същия период миналата година.

Все по-голямата несигурност по отношение на финансирането и ценообразуването възпрепятства сключването на сделки като по-крупните продажби и портфейлните продажби се оказват най-засегнати от по-строгите условия на кредитиране.

Наемният пазар остава по-гъвкав, като наемите за най-качествените площи в Европа са се повишили с 8,9% от началото на годината до юни, въпреки забавянето на темпа на растеж, като увеличението е 4,6% през второто тримесечие на годишна база.

Съществува и подчертана разлика между нивото на ръст в наемите в Западна и Източна Европа. На запад, ръстът в наемите е бил 2,3% през второто тримесечие на годишна база - много по-нисък от ръста от 16,8% на изток и 11,2% в Централна Европа. Развитието при търговските площи се забавя с подобен на офис площите темп, но все пак като цяло остават по напред с ръст в наемите от 10,9% от началото на годината до юни в сравнение със 9,9% при офисите и 2,6% при индустриалните площи.

Възвръщаемостта от наемите при топ бизнес имотите в Европа се е покачила средно със 17 базисни пункта през второто тримесечие, а на годишна база увеличението е в размер на 39 базисни пункта. Възвръщаемостта в Западна Европа се е покачила с 53 пункта в сравнение с 20 пункта в Централна Европа и спад от 57 пункта в Източна Европа. Възвръщаемостта при индустриалните и офис площи се е покачила с 50 базисни пункта за разлика от 25 пункта при търговските улици.

Разгледайте нашите горещи оферти

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване