България с 24 процента ръст в обема на сделките с бизнес имоти

2008-08-05

Пазарът на бизнес имоти в Източна Европа е единственият в Европа, регистрирал напредък през първото полугодие, като обемът на сделките е нараснал със 7,2% на годишна база. България отбелязва ръст от 23,6% по този показател, а Русия – увеличение от 69,7%, сочи проучване на Cushman&Wakefield, цитирано от PropertyEU.

Като цяло в Европа, през първата половина на годината са били сключени сделки с бизнес имоти в размер на 64,9 млрд. евро от около 130 млрд. евро за същия период миналата година, казва Дейвид Хъчингс, шеф на отдела за европейски проучвания към Cushman & Wakefield.

„Смятаме, че сделките тази година ще възлязат на около 150 до 155 мрлд. евро. Въпреки това, колкото по-дълго инвеститорите отлагат влагането на своя капитал, толкова по-голям е рискът да го вложат другаде – не в имоти“, казва той.

Обемът на сделките в Западна Европа се е понижил с 49,6% през първата половина на годината спрямо същия период миналата година. Във Великобритания ценовата корекция е една от най-резките, като сделките с бизнес имоти там са регистрирали спад от 60,6% през първата половина на годината в сравнение с 55,8% в Германия и 51,2% във Франция. В страни като Гърция и Ирландия пониженията са даже по-сериозни, като обемът на сделките се е свил съответно с 96,9% и 74,4%.

Скандинавските страни се представят по-добре от западноевропейските, което се дължи до голяма степен на гъвкавостта на Дания и Финландия, като регионът регистрира спад от около 41,3% в обема на сделките.

През второто тримесечие цените на бизнес имотите като цяло в Европа са претърпели още един удар, като възвръщаемостта при тях е достигнала до най-високото си ниво от 2006 г. В същото време инвестициите са се понижили с 63% спрямо същия период миналата година.

Все по-голямата несигурност по отношение на финансирането и ценообразуването възпрепятства сключването на сделки като по-крупните продажби и портфейлните продажби се оказват най-засегнати от по-строгите условия на кредитиране.

Наемният пазар остава по-гъвкав, като наемите за най-качествените площи в Европа са се повишили с 8,9% от началото на годината до юни, въпреки забавянето на темпа на растеж, като увеличението е 4,6% през второто тримесечие на годишна база.

Съществува и подчертана разлика между нивото на ръст в наемите в Западна и Източна Европа. На запад, ръстът в наемите е бил 2,3% през второто тримесечие на годишна база - много по-нисък от ръста от 16,8% на изток и 11,2% в Централна Европа. Развитието при търговските площи се забавя с подобен на офис площите темп, но все пак като цяло остават по напред с ръст в наемите от 10,9% от началото на годината до юни в сравнение със 9,9% при офисите и 2,6% при индустриалните площи.

Възвръщаемостта от наемите при топ бизнес имотите в Европа се е покачила средно със 17 базисни пункта през второто тримесечие, а на годишна база увеличението е в размер на 39 базисни пункта. Възвръщаемостта в Западна Европа се е покачила с 53 пункта в сравнение с 20 пункта в Централна Европа и спад от 57 пункта в Източна Европа. Възвръщаемостта при индустриалните и офис площи се е покачила с 50 базисни пункта за разлика от 25 пункта при търговските улици.

Разгледайте нашите горещи оферти

  прочети повече статии

Споделете
AMur Residence - луксозна сграда на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение
Вижте още

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-article.php(273): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114