Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Санирането се отлага

2011-11-09   |  Труд, 08.11.11

Вместо от март догодина санирането на жилища с европейски средства ще може да започне в най-добрия случай през есента на 2012 г. Това стана ясно от думите на строителната министърка Лиляна Павлова и подчинените й експерти на конференция за енергийната ефективност.

По първоначалният план санирането на жилища с пари от Брюксел трябваше да започне с началото на строителния сезон. Това заяви през юли в интервю за в. “Труд” бившият строителен министър Росен Плевнелиев. “От януари догодина хората ще могат да си подават документите за включване в програмата. От април със старта на строителния сезон започваме да я изпълняваме”, заяви тогава министърът. Сега се оказва, че на практика ведомството ще е готово да приема проекти на етажната собственост през лятото догодина - от юни. Това ще важи обаче, ако няма обжалване на обществените поръчки за избор на управляващ фонд по програмата и на обследващи фирми. Едва след като те бъдат одобрени, ще започне реалният прием на документи от кандидати да обновяват блоковете.

Общо заделената сума за подобряване на енергийната ефективност в жилищата по Оперативна програма “Регионално развитие” е 63 милиона лева. От тях 50 млн. лв. са за безвъзмездна помощ на собствениците с одобрени проекти, а 13 млн. ще бъдат предоставени на банки, които ще отпускат нисколихвени кредити. Парите ще бъдат разпределени на регионален принцип в 36 по-големи града, обясниха от регионалното министерство. За саниране на един двустаен апартамент (70-75 кв. м) са необходими около 10 хил. лв., показват изчисленията на ведомството. Половината от сумата ще е безвъзмездна помощ, останалите средства трябва да се осигурят от собствениците на имотите.

По сметки на министерството наличният финансов ресурс ще позволи да бъде подпомогнато санирането на 5000 жилища. Около 700 000 апартамента се нуждаят от пълно обновяване, като голямата част от тях са панелно строителство. В проектите за подобряване на енергийната ефективност ще се допуска топлоизолиране, подмяната на дограма, водопроводни тръби и др. Министерството ще подкрепя замяната на традиционните източници на енергия с възобновяеми (вода, вятър, слънце и др.). “При проектите за енергийна ефективност няма да имат таван на отпусканите средства, важно е само мерките, които ще бъдат взети, да са препоръчани от обследващите фирми, които ние ще изберем чрез обществена поръчка”, обясни Павлова.

Срокът за кандидатстване по програмата е до края на 2013 г., когато приключва настоящият програмен период за усвояване на еврофондовете, припомни Десислава Йорданова, и.д. директор “Жилищна политика” в регионалното министерство. В следващият програмен период на Евросъюза от 2014 до 2020 г. условията няма да са толкова изгодни и не може да се очаква размерът на безвъзмездната помощ да е отново 50 на сто от стойността на санирането.

Как ще се кандидатства за еврофинансиране

Само сдружения на етажната собственост могат да кандидатстват по програма “Регионално развитие”. Затова първото, което трябва да направим като собственици на жилище, е да се разберем със съседите и да учредим сдружение. След това се попълва документацията, изисквана от регионалното министерство, и се внася гаранция за участие - по 500 лв. на апартамент. Парите се изискват, за да гарантират сериозността на намеренията.След това регионалното министерство назначава две обследвания - за устойчивост на сградата и за енергийна ефективност, което ще покаже какви мерки са необходими. Те не се заплащат от собствениците на жилища, за сметка на оперативната програма са.

Финалът е одобряването на проекта. От регионалното министерство очакват наплив от желаещи, затова разпределението на евросредствата ще е на принципа “пръв дошъл, пръв взел”.

Бизнесът също може да ползва програмата

Производствените предприятия, подобно на жилищните и публичните сгради, също ще могат да увеличат енергийната си ефективност с европари. Това съобщи икономическият министър Трайчо Трайков.Фирмите ще могат да кандидатстват по програма “Конкурентоспособност”. Очаква се по нея да бъдат заделени 150 млн. евро за субсидиране на малки и средни предприятия. Средствата ще минават през гаранционен фонд - ще бъдат представени за управление от банки, които ще осигурят допълнително същата сума, така че реално отпуснатите пари да достигнат 300 млн. евро.Механизмът предвижда с европари да се финансира 50% от стойността на проекта, а банките да отпускат нисколихвени заеми за останалата половина. Ще се финансират дейности както за смяна на енергийните източници, така и за повишаване на ефективността.

Проектът е част от подобряването на средата в малките и средните предприятия. В момента България е сред страните в Европейския съюз, които най-много изостават по пестене на енергия. “Сега едва 3,5% от енергията в предприятията идва от възобновяеми енергийни източници. Тепърва ще започнат дейностите, които са свързани с насърчаването на подобни проекти”, каза Трайков.

Малките и средните фирми ще могат да кандидатстват по ос 2 на оперативна програма “Конкурентоспособност” пред Агенцията за малки и средни предприятия, която ще оценява проектите. Очаква се финансирането да започне през 2012 г. Договарянето може да продължи до края на 2013 г., а изпълнението на проектите - до 2015 година.Продължават да се отпускат средства за енергийна ефективност и от международния фонд “Козлодуй”.

Пробно са обновени 47 сгради за 10,5 млн. лева

Министерството на регионалното развитие и благоустройството има опит в разработването на програми за увеличаване на енергийната ефективност на жилищата. Подобен проект беше изпълняван досега съвместно с програмата на ООН за развитие - ПРООН. По нея вече са обновени 47 многофамилни жилищни сгради, което е струвало общо 10,5 млн. лв. “От направените досега обновявания излиза, че подобряването на енергийната ефективност в един двустаен апартамент възлиза на около 10 хил. лева”, обясни регионалният министър Лиляна Павлова. По думите й това се отнася за жилища, които досега не са имали никакви подобрения по отношение на ефективността. При 27 от обновените жилищни сгради са облагородени и междублоковите пространства. “Вече всички са наясно какво означава енергийната ефективност и колко важна е тя. Опитът ни досега показва, че могат да бъдат спестени до 60% от разходите за енергия на всяко едно домакинство”, обясни Павлова.

Освен за повишаване на енергийната ефективност в жилищата, министерството работи и по програма, свързана с подобряването на средата в публичните и общински сгради. В момента по нея се изпълняват 131 договора на стойност 306 млн. лева. От тях 180 млн. лева са послужили за подобряване на инфраструктурата в над 500 училища и детски градини, по данни на ведомството.Основните проблеми, които регионалното министерство е срещнало досега при проектите за подобряване на енергийната ефективност са свързани с трудностите да се постигне общо решение на всички частни собственици на апартаментите в един блок или дори вход. Освен това покупателната способност на българите все още е ниска, което допълнително усложнява процеса.

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване