Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Съвети как да се справите с мухъл и влага

2013-08-27   |  www.dnes.bg, 23.08.2013

Забравили сте отворен прозореца, а за лош късмет обилен дъжд е навлажнил дома ви и ви е създал куп поразии. Заедно с това по края на стените ви се е появил досадният мухъл, от който няма отърване. Е, нищо не е непоправимо. Трябва ви просто малко време и желание.

Навлажнени стени и тавани
Има много причини за навлажнените стени или тавани – забравен отворен прозорец, пропукана тръба или пък счупена керемида на покрива. От всичкото това щетите са най-вече по мазилката, боята или тапетите – появяват се неприятни петна, тапетите пожълтяват, а мазилката и шпакловката започват да се ронят и трошат.

Важно е да се отбележи, че преди да поправим щетите от водата, първо трябва да отстраним причината за овлажняването, за да има траен ефект трудът ни. Ако има спукана тръба например, трябва да се смени и да се остави известно време стената или тавана да изсъхне.

С помощта на шпатула трябва да се премахне напуканата боя, трошливата мазилка и/или тапета. След това шпакловайте повредените и почистени места и шлифовайте изсъхналата след това повърхност с фина шкурка за гладкост. След това може да залепите нов тапет, или да боядисате мястото в съответния цвят.

Проблемът обаче може да е по-голям, ако петната са не от вода, а от нещо мазно или ръжда. Тези места трябва да се почистят по-сериозно и да се обработят със специална изолираща боя, преди да добият вида, който ние искаме.

Премахване на мухъл
Едно от най-досадните и неприятни неща в една къща е появата на мухъл. Появата му в жилището ни обикновено означава проблем, чието решение не е толкова елементарно. В момента навсякъде се продават различни препарати, с които след като напръскате, мухълът изчезва. Това обаче в повечето случаи има краткотраен ефект и ако проблемът не е отстранен, досадните петна ще се появят отново.

И отново тук най-важното решение на проблема е да се открие причината за появата му. Най-честата причина са незапушени фуги при строежа, или други пукнатини, през които лесно прониква влага отвън. Ако пукнатините не са забелязани навреме, а сме ги покрили с тапети или латекс, рано или късно досадните петна ще се появят, за да ни напомнят за грешката ни.

Ако наистина имаме незапушена фуга, е добре да я поправим – може да се запълни със силикон или с друга специална смес. След това вече мухълът може да се премахне чрез препарат. Като отстраним досадната плесен по стените, се налага да обработим мястото. Хубаво е това да стане отново с изолираща боя, след което отгоре да се постави нов тапет или да се боядиса.

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване