Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Съвети на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС към фирмите при покупка и наем на офиси

2009-10-27   |  БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

В големите градове на България в момента има много добро предлагане на офиси и търговски площи. Сега моментът е изключително добър за купувачите и наемателите на офиси, тъй като те имат избор и могат да ползват силата си при преговори с продавачи и наематели, за да постигнат отстъпки в цените. Затова, експертите по търговски и офис площи на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС считат, че ситуацията на пазара е подходяща за инвестиция в бизнес имот или наемане на по-луксозен офис на изгодна цена. Въпреки, че ние винаги се ръководим от индивидуалните нужди и изисквания на нашите клиенти, ето някои общи съвети, които могат да служат за насока на всички, които се интересуват от покупки или наеми на офиси:

1. Използвайте кризата максимално. Криза на пазара на имоти се случва относително рядко, а тя носи със себе си изгодни възможности за инвестиция в имоти, в т.ч. офис или търговски площи, както и за наемане на по-изгоден офис от висок клас. Търговки и бизнес имоти винаги ще се търсят в големите градове и затова те са сигурна инвестиция. Интересувайте се какво се предлага на пазара, за да направите възможно най-изгодна сделка.

2. Изберете правилния момент за покупка или наем на офис. Падането на цените не става мигновено. Това е процес, който продължава поне няколко месеца. Имате възможността да следите спада на цените и да купите, когато те са достигнали дъното. Трудно е да се определи къде точно е дъното, затова се обърнете за съвет към вашия доказан консултант по недвижими имоти. Наемайте в момента, в който наистина имате възможност да наемете по-подходящ офис на по-добра цена.

3. Преценете силите си. Цените са спаднали и е много вероятно да почувствате, че за парите, с които разполагате, можете да си позволите много по-голям или престижен офис. Все пак, не се надскачайте, а преценете добре възможностите си. Не забравяйте, че притежаването на офис означава немалки постоянни разходи за поддръжка и данъци. Когато наемате, спазарете се за най-добрата цена и сключете дългосрочен договор.

4. Купувайте и наемайте качествени офиси. При криза най-бързо и най-много падат цените на некачествените имоти и тези с лошо местоположение. Изберете качеството, което ще ви гарантира максимална ефективност на вложените средства и ще бъде основа за бъдещи успехи в бизнеса. На пазара се предлагат качествени имоти, предлагани на изгодни цени от собственици, притиснати от кризата. Опитайте се да идентифицирате такива имоти и ако те са качествени, тогава купувайте и наемайте именно тях, защото инвестицията е максимално добра. БЪЛГЕРИАН ПРОПЕТИС разполагат с оферти за офиси, които могат да бъдат закупени или наети под пазарни цени.

5. Имате ли нужда от нов офис? Кризата не е само на пазара на имоти, а е обща финансово-икономическа криза. Бъдещето е несигурно. Ето защо, вземете решение да купувате или наемате, само ако наистина имате нужда от нов офис и само ако наистина можете да си го позволите.

6. Договорете най-изгодната цена. Как да постигнем най-ниската възможна цена при преговори с продавача или наемодателя? Продавачите обикновено залагат резерв в офертната цена, който могат лесно да свалят при преговори. Тази отстъпка ще получите без особени проблеми. Трябва обаче да опитате да получите допълнителна отстъпка. Формулата за това се изразява в сериозни намерения и добри познания за имота. Демонстрирайте на продавача, че сте сериозен купувач, харесвате имота и сте готови да платите за него, но не на обявената цена, защото познавате добре имота и неговите характеристики. Опитайте се да разберете за някакви скрити отрицателни характеристики, които да използвате като оръжие при преговорите и убеждаването на продавача, че имотът заслужава по-ниска цена. Разберете от колко време имотът е офериран за продажба или наем - колкото по-дълго е стоял на пазара, толкова по-склонен на отстъпки ще е продавачът. Опитайте се да разберете каква е причината за продажбата или отдаването под наем - ако това е спешна нужда от пари, тогава продавачът ще е по-склонен да намали още цената. Всичко това можете да използвате при преговорите.

7. Компромисите. Няма перфектни имоти, в това число и офиси. Винаги има нещо, което трябва да преглътнете. Никога обаче не правете компромис с местоположението, функционалността и цената! Другите важни неща варират в зависимост от вашите нужди и възможности.

8. Луксозните офиси по време на криза. Цените на офисите от най-висок клас ААА все още не са спаднали. Рядко има такива офиси с намалени цени. Все пак, може да се сдобиете с офис клас А, който също ще ви донесе желания престиж и качествена среда, като след преговори може все пак да се постигне добра цена. Предлагат се и офиси, които се доближават по характеристики до най-високия клас, които могат да бъдат закупени ли наети на изгодни цени. Вашият брокер ще ви ориентира относно предлагането на такива имоти.

9. Покупка на офис "на зелено". Твърде вероятно е най-добрите офертни цени, които срещнете, да са за имоти в строеж. Рискът при покупка на строящи се имоти е голям, тъй-като достъпът до кредитен ресурс е ограничен и е възможно строителният предприемач да не може да довърши сградата. Все пак, ако искате да се възползвате от ниските цени "на зелено", проучете предприемача, направете безупречен договор и стартирайте с максимално ниска първоначална вноска. Поискайте да платите по-голямата част от цената накрая, при по-напреднал етап на строителството.

10. Работете с агенция. За голям брой купувачи всъщност най-неприятната част от този избор е именно плащането на комисионната. Нашият съвет към вас е да приемете комисионната не като разход, а като нужна инвестиция за бъдещето. Ако агенцията, с която работите е реномирана, срещу комисионната от 3% вие ще получите целия набор от необходими услуги, за да си осигурите безпристрастна консултация, изгодна сделка, максимално изгодна цена при преговорите и сигурна защита на вашите права. Добрите агенции за имоти ще свършат много важна работа за възнаграждението си и ще го заслужат напълно. Приключването на вашата сделка не е края на взаимоотношенията ви с вашия брокер или агенция. Ние в БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС смятаме, че между клиента и добрия брокер винаги се формира една специална връзка, която остава през годините. Модерният и усърдно работещ човек сменя своето жилище или офис многократно през целия си живот. Купува и продава имоти през няколко години и това е напълно нормално. Ето защо всеки разумен човек избира своя консултант-брокер по недвижими имоти и разчита на него, за да взема правилни решения в една изключително динамична материя, каквато са недвижимите имоти. Професионалният брокер ще знае всичко това по-добре от вас и пръв ще се опита да запази тези взаимоотношения. Тествайте брокера си!

Свържете се с мениджър търговски и бизнес имоти в София, Елена Терзиева

Разгледайте нашите оферти на офиси и търговски площи

Още по темата:

Пазарът на бизнес имоти – офиси и магазини за продажба и наем - 2009 г.

---
Авторски права: 2009 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2009.


  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване