Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Селският туризъм у нас набира сили

2009-08-17   |  news.expert.bg

Поне 20% ръст в търсенето на почивки в селските райони отбелязват от Асоциация българско село (АБС) за летния сезон.

За последните три години е отчетен стабилен стопроцентов ръст в настаняването в селски къщи по време на ваканцията. Това каза за "Монитор" Борислав Борисов, председател на Управителния съвет на асоциацията. Той допълни, че за 2008 г. търсенето е надвишило предлагането два пъти.

Хората, които избират селски район за ваканцията си, прекарват там средно по пет последователни дни. Посещенията през уикенда отдавна са се превърнали в традиция за хората, които живеят не само в близост до популярните и добре уредени като условия села, но и за мнозина от други краища на България.

Хората с малки деца търсят все по-често наемането на цяла къща, като изискването е за обособени и обезопасени зони за детски занимания, обяснява Борисов. Затова само в последната година десетки управители на такива къщи са създали прекрасни детски зони, като най-често те се изграждат от естествени материали.

Този тип туризъм се крепи изцяло на българските потребители, тъй като едва 5% са чужденците, които проявяват интерес, казват от АБС. В повечето случаи те пристигат като организирани групи, които разглеждат архитектурни резервати или обядват под съпровода на фолклорна програма.

Именно селата засега изпълняват стратегията за целогодишна заетост, казват от туристическия бранш. Цените за настаняване остават в диапазона между 15 и 30 лв. на легло в отлични условия, обслужване, а също като удовлетворяват изискванията за близост с природата, тишина, гледка и природосъобразни занимания.

Преди празници, като Коледа например, най-популярните места са резервирани около 2 месеца предварително. Най-силно развитите райони за селски туризъм остават Централна Стара планина, Родопите и Пиринско.

Над 350 са членовете на АБС, които предлагат перфектни условия за гостите. От тях се иска не само отлична леглова база, но и цялостен продукт, който да гарантира общо ниво на качество. Иначе общият брой на домовете по селата, които посрещат гости, е над 2 хиляди в цялата страна.

Строителството и преустройството на домове по селата за гости е отбелязало ръст от 25% за 2007 г. и 22% за 2008 г.

Сред най-сериозните проблеми от асоциацията отчитат лошата или липсващата пътна инфраструктура. Често собственици сами правят по около километър асфалтов път, защото иначе загубите им ще бъдат по-големи.

За последните две години къщите по селата не са отбелязвали ръст в цените си, като приходите се увеличават поради нарасналия поток от гости. Загуби претърпяват селските къщи, които са в регионите по Черноморието, където като цяло отливът е по-сериозен и хората търсят настаняване на самия бряг.

Хората се настаняват приоритетно в региони, които са близо до исторически паметници, манастири, големи водоеми и средища на фолклорни фестивали.

Разгледайте нашите оферти на селски къщи

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване