Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ценовите нива на жилищата – стабилни

2011-01-14   |  Марица, Пловдив, бр. 9, 12.01.11

2011 г. по всяка вероятност ще ни направи свидетели на стабилизиране активността в строителството на нивата от 2006 г., прогнозират от бранша. Индексите показват достигане на стойностите до март 2010 г. и последващи процеси на стагнация или лек ръст за следващите 12 месеца. Строителството в градовете ще гравитира около жилищни проекти с по-малко разгърната застроена площ (РЗП).

Строително-инвестиционната активност като цяло ще е слаба, тъй като вложенията в сектора остават ограничени. Свиването на външното и вътрешното потребление като резонас от световната криза също ще влияе негативно при пазара на жилища, твърдят брокерите.

В страната ни закупуването на собствен дом ще зависи от местните икономически фактори, като заетост, заплати и достъп до кредит. Засега продължава тенденцията към намаляване на реалните доходи и неясните перспективи пред заетостта. Това кара повечето хора да ограничат разходите за неща, които не са им от първа необходимост.

Нелекият достъп до кредитен ресурс и въздържане на населението да ползва заеми също води до отлагане покупката на жилище. През последните месеци на отминалата 2010 г. се наблюдаваше раздвижване на пазара на ипотечните кредити, като банките предложиха нови промоционални оферти и ипотечни заеми с фиксирани по-ниски лихви за първите години на погасяване.

По-нататъшната активност в този сегмент може да окаже положително въздействие за съживяване на пазара. Ще се наблюдава стабилизиране на цените на жилищата в големите областни градове и забавяне на спада на пазара като цяло в страната. Стойностите на жилищата ново строителство ще запазят исторически ниски нива, прогнозират специалистите. В това число двегодишната тенденция за намаление броя на сключените сделки с жилищни имоти ще се съхрани и през тази година. Някои фирми с ограничени ресурси, професионално неподготвени и неработещи в мрежа ще прекратят дейността си в тази област, е мнението на експертите.

Разгледайте нашите ТОП ОФЕРТИ

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване