Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Европейски стандарт за работата на агенциите и брокерите на недвижими имоти

2010-12-07   |  БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

Въвеждането на Европейския стандарт за работата на агенциите и брокерите на недвижими имоти е вече факт и в България. И въпреки че стандартът, който бе публикуван от Българския институт за стандартизация, е препоръчителен, той със сигурност ще регулира отношенията в сектора.

Европейският стандарт е изключително подробен, като определя ролите и задълженията на брокера на недвижими имоти, както и на клиента, продавача и купувача. Един от разделите на документа включва описание на управлението на отношенията с клиентите – нещо, което е се прави за първи път в сферата на недвижимите имоти в България. Този раздел включва каква информация трябва да се предоставя на купувача и продавача като клиенти, какво трябва да съдържа договорът между клиент и брокер, конфликт на интереси и др. В този документ има и раздел с информацията, която трябва да се предоставя на купувача в случаите, в които продавачът е единственият клиент на брокера.

Важна част от стандарта е и регулирането на предоставянето на услуги, но може би най-важният раздел е квалификацията и компетентността на брокера на недвижими имоти. В него подробно е описано каква би трябвало да е професионалната компетентност на брокера и в какви сфери трябва да има той/тя познания (маркетинг на недвижими имоти, принципи и процеси за финансиране на сделката, приблизителна оценка на пазарната стойност на имотите, право, закони, норми и стандарти, свързани със сектора и много други). Важен елемент от този раздел е точката, в която се казва, че брокерът на недвижими имоти трябва да се развива професионално постоянно.

Стандартът съдържа и етичен кодекс на брокера на имоти, в който пише, че „брокерите на недвижими имоти трябва да гарантират, че те и всички членове на техния персонал са информирани и спазват етичния кодекс и се съобразяват с нормативните актове и ниво на добри професионални практики”.

БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС подкрепя въвеждането на Европейския стандарт за работата на агенциите и брокерите на недвижими имоти

---
Авторски права: 2011 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено, само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД и Авторът не носят отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2011.


  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване