Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Треска за земя, сделките в София с 19% спад

2011-10-20   |  Труд, 19.10.11, със съкращения

Треската за земеделска земя се вихри с пълна сила. През третото тримесечие на т.г. имотният пазар расте с впечатляващи темпове, но главно в районите с развит пазар на ниви. Сделките в 19 района на страната набъбват с над 60% спрямо същия период на 2010 г. Двоен ръст има в пет служби по вписванията - Омуртаг, Велики Преслав, Белоградчик, Левски, Свиленград. Пазарът в Омуртаг полетя във висините като именития си гражданин Александър Александров, втория български космонавт. 167 на сто е увеличението на сделките в малкия град с население над 9000 души.

„Омуртаг е изключително пренебрегвана до скоро община. В момента е поле за действие от страна на арендатори, които разширяват земеделския си бизнес", коментира Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Омуртаг е традиционно земеделски район. Пшеницата е основната култура, която се отглежда. Големи масиви се засяват с царевица, слънчоглед и ечемик. Овощарството също е развито - отглеждат се сливи, вишни и череши.

От началото на 2011 г. Велики Преслав е неизменно в челото на районите с най-динамичен пазар. Безработицата в общината е огромен проблем. Безпаричието принуждава много хора да се разделят със земята си. Изключително силната конкуренция между арендатори надува сделките и цените на земята в Левски и Никопол. В службата по вписванията в Левски се регистрират и покупко-продажбите от община Белене, където също се регистрира силно търсене на чернозем. Инвестиционни дружества изкупуват земеделски масиви в районите на Свиленград и Елхово. Специално за Свиленград посредници засичат и гръцки компании, които навлизат в селското стопанство.

Бумът на сделки в земеделските райони се доказва от още един сравнителен анализ. В 12 служби на страната броят на покупко-продажби е по-висок от периода преди кризата. За отделните райони най-силното трето тримесечие бе отбелязано през 2007 или 2008 г. Но рекордните предкризисни стойности вече се превишават значително в земеделски райони като Първомай и Кнежа.

От страната идват добри сигнали, но в София властва песимизмът. В столицата преобладават сделките с жилища и статистиката показва, че отдръпването на купувачите не е секнало и през отминалото лято. Сделките в София намаляват с 19% спрямо периода юли - септември 2010 г. Сравнението с 2007 г. очаквано говори за още по-огромен спад на пазара. През лятото на 2007 г., когато цените на жилищата бяха стигнали върха си, са изповядани 10 972 сделки. А за същия период на тази година бройката е 3971. Сривът е близо три пъти. Освен това и доходността от наем на жилища в момента е ниска - средно около 5% за столицата, което наклонява везните в полза на депозитите.

Бургас е единствен от големите градове, където пазарът се доближава до незабравимите времена отпреди кризата, когато България бе шампион в света по поскъпване на жилищните имоти. Причината са чужденците. Брокери в морския град съобщават за десетки сключени сделки с руски клиенти тази година. Част от тях купуват апартаменти с идеята да заживеят постоянно в страната, а други - да ползват имота само през лятната си ваканция.

За разлика от Бургас, настроението във Варна не е толкова оптимистично. За година сделките отбелязват съвсем малък ръст, но сравнението с 2008 г. показва двоен спад.

В Русе пазарът демонстрира добър темп на развитие и е на 32% под върха си през 2008 г. Икономиката в дунавския град се измъкна сравнително суха от тежките години, благодарение и на чуждестранни инвестиции като завода за автомобилни части на „Монтюпе".

Жилищният пазар се събужда и в Пловдив, докато в Благоевград и Стара Загора има леко понижение на сделките. При жилищата ситуацията остава нестабилна, а земеделската земя е единственият двигател за ръста на сделките.


  прочети повече статии

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване