Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Третяковската галерия показва икони от Несебър

2018-07-05   |  http://trip.dir.bg

Четири уникални икони от Несебър вече привличат на вниманието на жителите и гостите на Москва в един от най-големите музеи в света - Третяковската галерия, съобщиха организаторите.

Ценните експонати са част от престижната експозиция "Шедьоври на българското църковно изкуство", организирана със съдействието на българския посланик в Русия Бойко Коцев и на директора на Българския културен институт в руската столица Павел Васев. Изложбата включва експонати от българска иконопис и църковна утвар и ще радва ценителите (на иконописното изкуство) до началото на септември.

По време на откриването й българският посланик Бойко Коцев в приветственото си слово заяви, че това е едно грандиозно събитие, свидетелстващо за българо-руския културен диалог. Той изрази задоволство, че идеята на българското посолство в Русия за организирането на това важно събитие се е увенчало с успех, благодарение на Националния исторически музей на България, Министерство на културата на нашата страната, на личната подкрепа на видния деец на руската културата Зельфира Исмаиловна Трегулова и не на последно място на Третяковската галерия, която предоставя възможност на хора от целия свят да се възхитят на шедьоврите на българската иконописна школа.

Официалното откриване на изложбата уважи лично и министърът на културата Боил Банов. Кметът на Несебър Николай Димитров също бе поканен да присъства на събитието, но заради неотложни служебни ангажименти, той ще се включи в заключителните прояви, свързани с българската изложба в Третяковската галерия.

В престижната експозиция Несебър е представен с четири иконописни шедьовъра - две икони на Свети Димитър от периодите на шестнадесети и седемнадесети век, икона на Свети Полиевкт, изработена през петнадесети век, и икона на Света Галина от 1809 година.

Специалистите определят несебърските експонати като безценни не просто поради художествената им стойност, а защото те са свидетелство за живота и бита на населението от периода, в който са изработени.

В отзивите си за българската експозиция, руски специалисти и експерти подчертават, че в сърцето на повечето православни църковни традиции лежи византийската култура. Българските иконописци през 13 и 14 век прилагат техники, взаимствани от имперските майстори, но в строгата канонична живопис влагат свои ярки живи и колоритни цветове. Въпреки силното византийско влияние, българските икони придобиват собствен стил и свидетелстват за оригиналността на местната живописна школа.

Третяковската галерия в Москва e един от главните руски музеи с над 160-годишна история. Там се съхраняват някои от най-големите и значими колекции на руското изобразително изкуство. Галерията разполага с над 130 000 произведения на живописта, графиката и скулптурата.

Вижте нашите предложения за имоти в Слънчев бряг и района



  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване