Ваканционните имоти в ски курортите във фокуса на купувачите

2015-05-02   |  www.investor.bg, 29.04.2015

Силно тримесечие за пазара на ваканционни имоти в ски курортите и отлив на руски купувачи в морските курорти отчита консултантската компания Bulgarian Properties.

Засилено е и търсенето на качествени и модерни селски къщи с всякакви удобства. Купувачите са обикновено хора с добри доходи, които искат да “бягат” от напрегнатия ритъм на живот в града.

От ски курортите най-успешно се представя Пампорово. Сключените сделки отбелязват двоен ръст през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година.

Причината е нарасналият интерес от страна на български купувачи към апартаменти в курорта, посочват от агенцията. За разлика от зимния сезон на 2014 г., когато купувачите там бяха руснаци и британци, през 2015 г. наблюдаваме цялостно изменение на профила на купувачите – 95% вече са българи.

Боровец още през 2014 г. стана желан от българските купувачи – и тогава, и през този сезон основно българи купуват имоти в курорта, а броят на продажбите задържа нива.

Банско остава най-интернационалният ни ски курорт от гледна точка на профила на купувачите на ваканционни имоти. Там най-многобройни са британците, като се вижда тенденция за нарастване на техния интерес през последните 2 месеца. Към момента те съставляват 36% от купувачите, 18% са руснаци, българите са 10%, а сред останалите купувачи има представители на Украйна, Гърция, Франция и други страни.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за първо тримесечие на 2015 г. е 360 евро/кв.м, колкото е и средната цена за цялата 2014 г., т.е. цените са стабилни и задържат своите нива, сочат данните на компанията. Средната покупна цена на апартаменти в курорта е малко по-висока от миналата година – 24 хил. евро (при 20 100 евро за 2014 г.).

Средните цени на база реално сключени сделки в Боровец са 640 евро/кв.м. и 32 370 евро за апартамент, а в Пампорово са малко по-ниски от тези в Банско – съответно 340 евро/кв.м. и 21 400 евро средно за апартамент.

Морският пазар поутихна, руските купувачи се преориентират към големите градове

Същевременно морският пазар поутихна през последните месеци, но пък руските купувачи се преориентират към големите градове с цел постоянно пребиваване. Това доведе до почти нулеви продажби в най-големия ни курорт Слънчев бряг, посочват от компанията. В резултат, заради малкия обем продажби, не е възможно да се определи средна цена на апартаментите в курорта за първото тримесечие на годината.

На база офертни цени има тенденция за лек спад, основно в сегмента на препродажбите. Цените спаднаха най-много през януари и февруари и към момента са на 10% под нивата си от миналата година. Средната офертна цена за първо тримесечие е 675 евро/кв.м. при 758 евро/кв.м. за 2014 г., показват данните.

Може да се отбележи, че освен към Бургас купувачите все по-често гледат и към Созопол, Лозенец и други курорти на юг, където са и предпочитаните от българите места за почивка и летен туризъм.

Запазва се и тенденцията от 2014 г. за засилване на интереса към Варна и околните курорти. Регионът привлича разнообразни националности – освен руснаци, сред купувачите присъстват и белгийци, кувейтци, италианци, а също и голям дял принадлежи на българите.

На пазара на селски къщи най-активни през изминалите месеци са Стара Загора и Велико Търново. В района на Стара Загора половината от купувачите са българи, а средната цена на закупените къщи е 11 100 евро. Около Велико Търново прави впечатление, че се купуват както евтини селски имоти, така и къщи висок клас на цени над 60 хил. евро. Средната цена на закупените имоти около Велико Търново е 41 750 евро, а районът се радва на нарастващ интерес както от страна на българи, така и на британци и други националности.

Средната цена на закупените в цялата страна селски къщи за първото тримесечие по данни на компанията е 18 хил. евро и остава без изменение спрямо предходната година.

  прочети повече статии

Сподели
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още

Изпратете запитване