Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ваканционните имоти поевтиняха наполовина

2012-02-02   |  Монитор, 01.02.12

От началото на кризата цените на апартаментите в курортите са загубили над 50% от стойността си. Това сочи анализ на Bulgarian properties.

През 2011 г. обемът на продажбите в района на Южното Черноморие и най-вече в района на Слънчев бряг беше водещ за ваканционните морски курорти. Продажбите в курорта се увеличиха с около 20% спрямо 2010 г., но при по-ниски цени. Средната цена на закупените апартаменти в Слънчев бряг през 2011 г. е 29 200 евро при 36 500 евро за 2010 г. – 20% спад в бюджетите за покупка на апартаменти по морето. Средната цена на квадрат на реализираните сделки е 480 евро при 510 евро година по-рано.

През 2011 г. апартаментите в Слънчев бряг се оферират на средна цена от 745 евро на квадратен метър.

Интересът към покупка на имоти по морето е основно от руски клиенти, които намират изключително атрактивни имоти - завършени и обзаведени апартаменти готови за ползване, на цени до 40 000 евро.

В момента пазарите в Слънчев бряг и Банско са сходни като предлагане и цени, но засега пиринският курорт изостава по интерес сред руските купувачи, които са основни играчи на пазара на ваканционни имоти в България.

Миналата година не беше особено успешна
за ваканционните имоти в ски курортите и най-вече за Банско като най-голям и развит пазар на такива имоти. След слабия зимен сезон цените на апартаментите в Банско спаднаха, като за цялата година са загубили около 25% от стойността си и сега има голям избор от наистина изгодни апартаменти.

Средната цена на продадените в Банско апартаменти през 2011 г. е 35 000 евро, а през 2010 г. беше 42 800 евро – спад от 18% на годишна база. Цената на кв. м средно за 2011 г. е 498 евро, спад с около 25% спрямо 2010 г., когато беше 650 евро на кв. м. Обемите от продажбите в Банско като цяло намаляха спрямо 2010 г., което също стимулира снижението на цените.

Оферираните апартаменти за продажба в Банско са поевтинели с 55% от най-високите си стойности през 2008 г. Средната цена на квадрат, на която са оферирани жилищата в Банско през 2011 г., е около 700 евро, а като обща цена – средно за 42 100 евро.

Ниските цени увеличиха продажбите
Икономическото възстановяване у нас от края на 2010 г. и ниските цени донесоха оптимизъм и помогнаха на имотния пазар да започне плахо възстановяване, казва Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian properties. Това пролича по увеличаване на обема от сделки с имоти, забавяне на темпа на спад на цените, а същевременно лихвените проценти по ипотечните кредити се установиха на по-ниски нива, уточнява тя.

Спрямо по-миналата година през 2011 се наблюдава 15% ръст в броя на реализираните продажби на имоти в цялата страна.

Спадът в цените на имотите на база реализирани сделки продължи и през 2011 г. и средно за годината е 8% спрямо 2010 г. За сравнение средният спад на цените през 2010 г. е бил 8,3%, а през 2009 – 36%.

Всеки втори купувач е руснак
Най-многобройната група от чуждестранните клиенти по данни на Bulgarian properties през 2011 г. отново са руснаците, които вече съставляват 40% от чуждестранните купувачи. Техният дял нараства през последните няколко години и така към днешна дата руските купувачи са чужденците, които оказват най-голямо влияние на пазара на имоти в България – най-вече в частта морски ваканционни апартаменти.

Британците продължават да бъдат активни най-вече в качеството си на продавачи. Прави впечатление, че през 2011 г. кръгът на чуждестранните купувачи се сви и най-активни бяха купувачите от Европа - Австрия, Белгия, Германия, Франция, Гърция, Италия, Люксембург, Швеция, Португалия, Холандия, Украйна, а също така и от далечни страни като САЩ, Южна Африка, Австралия.

Ръст на сделките в София
Пазарът на имоти в столицата беше със силно изразена динамика през първата половина на 2011 г., когато продажбите нараснаха за първи път от началото на кризата, се казва още в анализа. Цените на годишна база паднаха от 920 евро/кв. м на 790 евро/кв. м, или с 14 процента. Средната цена на продадените през 2011 г. апартаменти в София е 61 500 евро, което е с около 20% по-ниска стойност от продадените през 2010 г. апартаменти – 76 000 евро. Интересът е насочен основно към евтини жилища, а цените на закупените имоти през последните няколко месеца рядко надвишават 50 000 евро. Преориентацията на търсенето води до промяна в микса на закупените имоти и това допринася за отчитане на по-голям от действителния спад на цените, който е около 10%.

Получете пълния имотен анализ на BULGARIAN PROPERTIES на Вашия имейл

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване