СТАТИИ

Все повече банки свалят лихвите по ипотечните заеми под 3%

Сега, бр.279, 28.11.18, с.6

Лихвите по жилищните кредити в България никога не са били толкова ниски, показва статистиката на БНБ. Към октомври средната лихва по заемите в левове е паднала до 3.26%. За сравнение през лятото тя бе 3.38%, а преди година - 3.87%. Ипотеките в евро също продължават да поевтиняват, макар да остават малко над тези в левове - 3.93%.

Намалява и ГПР (годишният процент на разходите), който показва реалната цена на заемите заедно с всички такси и комисиони към банката. През октомври средният ГПР по жилищните заеми в левове е паднал до 3.59%, което също е исторически най-ниско ниво. За сравнение преди година ГПР по левовите ипотеки е бил 4.31 на сто.

Справка в сайта moitepari.bg показва, че в момента едни от най-атрактивните оферти са на ЦКБ - лихва от 2.8% и ГПР 2.9%. Тя е за кредитополучатели, които се осигуряват върху 2600 лв. и повече - т.е. с високи доходи, и чиято заплата се превежда по сметка в банката, отпуснала заема. По принцип колкото по-ниски са доходите, толкова повече се качва лихвата. В случая с ЦКБ за месечни заплати около 1500 лв. лихвата е 3%.

Още няколко банки са свалили лихвите по ипотеки под 3% - ОББ, ПроКредит банк, Пиреос банк. Но заради по-високите такси и комисиони годишният процент на разходите при тях е в диапазона 3.14 - 3.49%.

Поевтиняването на ипотечните заеми е факт вече поредна година, като само за година като обем отпуснатите жилищни заеми са нараснали с над 10% до 10.2 млрд. лева. Този процес заедно с увеличаващите се доходи обяснява бума на имотния пазар.

Наскоро обаче банкерите за пореден път предупредиха, че евтините заеми скоро ще свършат. Очакванията за постепенно повишаване на лихвите бяха за втората половина на тази година, но сега прогнозите са изместени за средата на 2019 г. Заради ипотечния бум неколкократно БНБ апелира търговските банки да завишат вниманието си, особено тези, които кредитират на 90% и дори 100% стойността на купувания имот.

В същото време статистиката на БНБ показва, че през последните месеци потребителските кредити леко поскъпват. За октомври средният лихвен процент за левовите заеми, които са преобладаващи, е 8.61% - с 0.56 пункта повече от преди година. ГПР по кредитите за потребление в левове също е нараснал до 10.65% - преди година е бил с 0.26 по-нисък.

Потребителските кредити растат още по-бързо от ипотеките - годишно с около 15% и вече достигат 9 млрд. лв.. Трябва да се отбележи, че много банки предоставят потребителски кредити от порядъка на 70 000 лв., с които също се финансира покупка на жилище.

ВСЕ ПО-БЛИЗО ДО НУЛАТА

В същото време депозитите все повече се залепят за нулата. Средната лихва по новооткритите депозити през октомври е 0.09% - два пъти по-ниска отпреди година. По салдата на старите депозити лихвите са средно 0.14%. Въпреки че в момента депозитите продължават да са най-неизгодното вложение, те продължават да растат. Към края на октомври са 50.1 млрд. лв., с над 7% повече от преди година.

Ако обмисляте покупка на имот с ипотечен кредит, свържете се с нас

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Бих искала да благодаря на Богдан Тончев за неговата точност и коректност и умело посредничество ...
Имах удоволствието да работя с фирмата по покупката на ваканционно жилище в с. Кошарица. ...
Това е вторият път, в който работя с Bulgarian Properties за покупката на имот в България. Бях ...
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
Победителите в Годишните награди пред камерата на Bloomberg TV (видео)

22/Март/2019
bloombergtv.bg, "В развитие"

Bloomberg TV засне коментарите на победителите в Годишните награди на Imoti.net буквално минути след тяхното награждаване в официална церемония, която се състоя на 20.03.2019 г. в София. Вижте какво споделика те за своите награди и за състоянието на имотния пазар като цяло.

---

Предлагането на жилищни имоти в София определено не може да насмогне на търсенето. Доста зн... прочети повече

Последни регионални новини
Фестивал в Банско показва 10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения ще бъдат представени на зимната кинопанорама в Банско, която започва тази вечер. Събитието съвпада и със кръговете от световната купа по ски, които стартират утре. Така любителите на зимните спортове и на световното кино ще могат да съчетаят планината с киносалона, сподели директорът на международния фестивал за планинарско кино Натали Пет... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече