СТАТИИ

Все повече банки свалят лихвите по ипотечните заеми под 3%

Сега, бр.279, 28.11.18, с.6

Лихвите по жилищните кредити в България никога не са били толкова ниски, показва статистиката на БНБ. Към октомври средната лихва по заемите в левове е паднала до 3.26%. За сравнение през лятото тя бе 3.38%, а преди година - 3.87%. Ипотеките в евро също продължават да поевтиняват, макар да остават малко над тези в левове - 3.93%.

Намалява и ГПР (годишният процент на разходите), който показва реалната цена на заемите заедно с всички такси и комисиони към банката. През октомври средният ГПР по жилищните заеми в левове е паднал до 3.59%, което също е исторически най-ниско ниво. За сравнение преди година ГПР по левовите ипотеки е бил 4.31 на сто.

Справка в сайта moitepari.bg показва, че в момента едни от най-атрактивните оферти са на ЦКБ - лихва от 2.8% и ГПР 2.9%. Тя е за кредитополучатели, които се осигуряват върху 2600 лв. и повече - т.е. с високи доходи, и чиято заплата се превежда по сметка в банката, отпуснала заема. По принцип колкото по-ниски са доходите, толкова повече се качва лихвата. В случая с ЦКБ за месечни заплати около 1500 лв. лихвата е 3%.

Още няколко банки са свалили лихвите по ипотеки под 3% - ОББ, ПроКредит банк, Пиреос банк. Но заради по-високите такси и комисиони годишният процент на разходите при тях е в диапазона 3.14 - 3.49%.

Поевтиняването на ипотечните заеми е факт вече поредна година, като само за година като обем отпуснатите жилищни заеми са нараснали с над 10% до 10.2 млрд. лева. Този процес заедно с увеличаващите се доходи обяснява бума на имотния пазар.

Наскоро обаче банкерите за пореден път предупредиха, че евтините заеми скоро ще свършат. Очакванията за постепенно повишаване на лихвите бяха за втората половина на тази година, но сега прогнозите са изместени за средата на 2019 г. Заради ипотечния бум неколкократно БНБ апелира търговските банки да завишат вниманието си, особено тези, които кредитират на 90% и дори 100% стойността на купувания имот.

В същото време статистиката на БНБ показва, че през последните месеци потребителските кредити леко поскъпват. За октомври средният лихвен процент за левовите заеми, които са преобладаващи, е 8.61% - с 0.56 пункта повече от преди година. ГПР по кредитите за потребление в левове също е нараснал до 10.65% - преди година е бил с 0.26 по-нисък.

Потребителските кредити растат още по-бързо от ипотеките - годишно с около 15% и вече достигат 9 млрд. лв.. Трябва да се отбележи, че много банки предоставят потребителски кредити от порядъка на 70 000 лв., с които също се финансира покупка на жилище.

ВСЕ ПО-БЛИЗО ДО НУЛАТА

В същото време депозитите все повече се залепят за нулата. Средната лихва по новооткритите депозити през октомври е 0.09% - два пъти по-ниска отпреди година. По салдата на старите депозити лихвите са средно 0.14%. Въпреки че в момента депозитите продължават да са най-неизгодното вложение, те продължават да растат. Към края на октомври са 50.1 млрд. лв., с над 7% повече от преди година.

Ако обмисляте покупка на имот с ипотечен кредит, свържете се с нас

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Много съм щастлива, че избрах BULGARIAN PROPERTIES при търсенето на апартамент за мен. Получих ...
Невероятен екип - много съм доволен! Професионалисти! ...
Искам да изразя най-искрени благодарности на BULGARIAN PROPERTIES за продажбата на моя ски ...
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Последни Новини
Пазарът на имоти 2019: За кого ще са плюс по-високите лихви

17/Януари/2019
dnevnik.bg

Ако през 2018 г. нуждаещите се от жилищен имот искаха да купят, а банките - да кредитират, то 2019-та се очертава като година на стабилност. Очакваното засилване на строгостта на банките при финансирането и повишението на лихвените нива покрай подготовката на България да влезе в чакалнята на еврозоната, ще балансират пазара, купувачите ще имат по-голям избор, а това ще успокои цените. Това сочат п... прочети повече

Последни регионални новини
Националното турне на „Палячи” пристига в Пловдив

22/Октомври/2018
http://bnr.bg

Световноизвестният тенор Калуди Калудов отбелязва в Пловдив 40 години на сцената с ролята на Канио в операта „Палячи“ от Леонкавало.

Новата продукция на Държавна опера-Стара Загора е съвместно с Академичен цирк „Балкански“ и ще бъде изпълнена тази вечер в шапитото на цирка, до Колодрума. Идеята за опера в цирка е на Калуди Калудов. В новата постановка пътуващата трупа е циркова и д... прочети повече

Знаете ли, че?
С колко поскъпнаха имотите в София и какво да очакваме през 2019?

29/Ноември/2018
https://profit.bg

"За изминаващата 2018 г. можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци.

Като цяло, можем да я определим като стабил... прочети повече