Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Все повече българи си купуват къща извън големия град

2007-10-17   |  Марица, Пловдив, бр.274, 10.10.07, с.21

Пазарът на селски имоти, кой­то доскоро бе движен основно от ин­тереса на ирландските и британски­те инвеститори, става все по-попу­лярен и сред българите, живеещи в по-големите градове. Една част от тях, вместо да вложат парите си във второ градско жилище или ваканционен апартамент по морето или в зимните курорти, вече предпочитат да си купят дори по-отдалечена селска къща, която да ползват като вила през уикенда или ваканцията.

Други купувачи дори са готови да пътуват ежедневно до работата, вместо да живеят в града. Брокерите очакват тази тенденция да се запази и дори интересът да се насочва към доскоро непопулярни селища на 40-50 км от големите градове, където цените на имотите рядко надхвърлят 50 хил. евро и са достъпни за по-широк кръг български купувачи. Тези, които купуват селски имоти, са най-често два типа. Едните от тях са хора на средна възраст е добри доходи, които вече са отгледали децата си и търсят временен или постоянен дом в близост с града, а другите са млади семейства, които предпочитат да закупят къща, отдалечена на 30-40 км вместо апартамент в града. Независимо от възрастта на купувачите обаче те са основно движени от един мотив купуват имота за собствено целого­дишно или сезонно ползване. Имен­но поради тази причина най-търсе­ни са къщи в състояние, пригодно за живеене, и с добра транспортна достъпност. Брокерите посочват, че най-често продавачите са наследни­ци на селския имот, като най-масово се предлагат едноетажни къщи с квадратура до 100 кв. м и неголям двор. Интересно е, че за разлика от чуждестранните купувачи, които държат да имат обширно дворно мя­сто, българите най-често търсят къща с не повече от 500 - 600 кв. м двор.

Решаващ фактор при закупува­нето на вила или селска къща е и бли­зостта до по-голямо населено мяс­то. Макар голяма част от купувачи­те да предпочитат да притежават къща в рамките на 20 км от града, все повече хора насочват интереса си дори към по-отдалечени села. Меж­ду 20 и 30 хил. евро вървят къщите в по-отдалечените на 40-50 км села около Пловдив в посока към Родо­пите, Асеновград, Кърджали. Цено­вите промени на пазара на вили и къщи са в известна степен трудни за' обобщаване, тъй като става въпрос за много различни по своите харак­теристики имоти. Въпреки това бро­керите отчитат известно покачване в цените - от около 10% спрямо миналата година, което варира в зависи­мост от местоположението и специ­фиката на имота. В началото на го­дината някои собственици спекула­тивно са завишили цените на къщи­те, но са разбрали, че няма да наме­рят клиенти, и пазарът е,започнал да възстановява равновесието си.
  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване