За 90 дни забогатяхме с 365 милиона лева

2012-07-09   |  Цветелина Йорданова, Труд, с.14

Българското домакинство разполага с имоти и финансови активи за средно 75 705 лв. Това сочат сметки на базата на тримесечния анализ на УниКредит Булбанк за богатството и дълга на домакинствата у нас, обявени днес.

Анализаторите са изчислили, че богатството на населението в България възлиза на 227,56 млрд. лв. към края на първото тримесечие на тази година. Домакинствата у нас са малко над 3 милиона със средно 2,4 членове според актуалното преброяване на НСИ. Това прави средно богатство по 75 хил. лв. на домакинство.

Средното семейство у нас е забогатяло със 120 лв. през първите три месеца на 2012 г., сочат още сметките. Сумарно богатството на домакинствата е нараснало с 365 млн. лв. спрямо декември 2011 г. Ръстът прекъсва тенденцията на серия от спадове на показателя, изтъква банката.

За да изчислят какво реално притежава българинът, икономистите са взели предвид жилищното богатство на хората плюс финансовите им активи, от които са извадени дълговете на населението - 21 млрд. лв.

Статистиката потвърждава, че основното богатство на българина е имотът му. Жилищното богатство възлиза на 207 млрд. лв. към 31 март 2012 г., сочат сметките на банката. Това обаче е спад със 105 млрд. лв., или с около 30% спрямо края на 2008 г. Така само за около три години кризата е стопила около една трета от имането на българина.

“Спадът се дължи основно на обезценяването на имотите”, обясняват от УниКредит Булбанк. “Въпреки доминиращата роля на жилищата в общото богатство на домакинствата финансовото богатство увеличава значително тежестта си в последните години и вероятно тази тенденция ще продължи”, прогнозират икономистите на УниКредит Булбанк.

41 млрд. лв. формират финансовото богатство на семействата към 31 март 2012 г., в което влизат банкови влогове, пенсионни партиди, спестовни застраховки, вложения в акции, взаимни фондове и т. н.

При банковите влогове тенденцията е към нарастване на спестяванията в левове. За една година левовите депозити са се увеличили с 23% до 16,4 млрд. лв., съобщават още анализаторите на банката.

  прочети повече статии

Сподели
Изгодни имоти в морските курорти
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още

Изпратете запитване