СТАТИИ

Заемът - все по-предпочитан пред наема

http://profit.bg

Вечният въпрос – заем или наем? Или иначе казано – да живеем под наем или да изтеглим заем, с който да си купим жилище?

Погледнато от днешна гледна точка, заемът изглежда доста по-изгоден, но дали ситуацията ще продължи да е подобна и догодина, пък и след това?

Увеличаващото се население на големите градове, както и годините след кризата, в които строителството почти бе замръзнало, доведоха до недостиг на нови имоти на пазара. Същевременно пониженията на лихвите по кредитите до рекордно ниски стойности ги направиха особено изгодни за покупката на нов имот.

А насреща нямаше голямо предлагане, което бързо доведо до двуцифрен ръст на цените на жилищата. Но наемодателите също повишиха исканите суми за своите имоти.

Ако сте разглеждали наскоро офертите за наеми, по всяка вероятност са ви направили впечатление суми от около 300-400 евро за едностайно или двустайно жилище, или пък над 500 евро за тристайни апартаменти.

В един от новите квартали на София в момента се предлага под наем двустайно жилище срещу 830 лв., равняващи се на 440 евро.

При положение че можете да си позволите да плащате подобна месечна сума, то може би е добре да се замислите за кредит от около 150 000 лв., с които да купите имот.

Да, ще го изплащате 20 г., но при положение че желаете трайно да се установите в София, например, това наистина си е добра инвестиция.

Тук обаче следва да имаме няколко неща предвид.

Очакванията на експертите са, че през 2019 г. лихвите по кредитите ще тръгнат нагоре. Това по всяка вероятност ще означава между 50 и 100 лв. над настоящата ви вноска, ако лихвата се повиши с 0.5 или 1%.

Дали това ще е камъчето, което може да ви препъне?

Имайте предвид, че това е дългосрочен ангажимент, обикновено за около 20 г. Да, вече няколко банки предлагат и кредити за 30 г., но на колко години ще сте вие след този период? А дали доходите ви ще са същите, т.е. ще имате ли възможност да погасявате задълженията си?

Ето защо кредитни експерти предпоръчват да изплащаме по-големи суми в разцвета на кариерата ни, а когато имаме възможност, и да намаляваме главницата с допълнителни вноски.

Разбира се, наем или заем е въпрос, който е различен за всяко домакинство. При положение че разполагате с пари в брой, но имате бизнес идея, с която в бъдеще ще можете да си позволите новото жилище, при това без заем, тогава не го мислете.

Това, че живеете под наем, може да се разглежда и като временно решение с цел по-добро бъдеще.

Изборът е ваш, но едно е сигурно – лихвите по кредитите вече удариха дъното. И запомнете - по-ниски лихви по кредитите обикновено означават и скъпи имоти.

Както и обратното - скъпи кредити и ниски цени на имотите, което бе наблюдавано в годините след световната икономическа криза от 2008 г.

Ако обмисляте покупка на имот с ипотечен кредит, свържете се с нас

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Искрено съм благодарна на брокера от Пловдив - г-н Петър Петаларев! Той е невероятен професионалист, ...
Изключително лесен и приятен се оказа целият процес на подбор и закупуване на имот в България. И то ...
Бихме искали да благодарим на Ива Атанасова и Петър от BULGARIAN PROPERTIES. Дойдохме в България да ...
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Най-продаваният комплекс в София!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Последни Новини
Продават се: 555 апартамента на цени от 620 евро/кв. м

11/Март/2019
profit.bg

Имотите в Пловдив, който е Европейска столица на културата за 2019 г., поскъпнаха с 14% през миналата година, с което се наредиха на челно място по ръст сред големите градове в страната.

Близостта до София, както и доста по-ниските цени на жилищата в Пловдив, донесоха една нова тенденция през последните месеци – все повече столичани закупуват второ жилище там.

Ето за... прочети повече

Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Знаете ли, че?
Поръчител за заем отговаря и сам за цялата сума

28/Януари/2019
в. Сега, 26.01.2019, стр. 41

Законовите разпоредби за поръчителството са главно в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Там на него е отделено специално място - поръчителството като вид договор. Правилата се намират в раздела за обезпечения на вземанията и се приема като едно от основните подсигурявания при даването на пари... прочети повече