СТАТИИ

Заемът - все по-предпочитан пред наема

http://profit.bg

Вечният въпрос – заем или наем? Или иначе казано – да живеем под наем или да изтеглим заем, с който да си купим жилище?

Погледнато от днешна гледна точка, заемът изглежда доста по-изгоден, но дали ситуацията ще продължи да е подобна и догодина, пък и след това?

Увеличаващото се население на големите градове, както и годините след кризата, в които строителството почти бе замръзнало, доведоха до недостиг на нови имоти на пазара. Същевременно пониженията на лихвите по кредитите до рекордно ниски стойности ги направиха особено изгодни за покупката на нов имот.

А насреща нямаше голямо предлагане, което бързо доведо до двуцифрен ръст на цените на жилищата. Но наемодателите също повишиха исканите суми за своите имоти.

Ако сте разглеждали наскоро офертите за наеми, по всяка вероятност са ви направили впечатление суми от около 300-400 евро за едностайно или двустайно жилище, или пък над 500 евро за тристайни апартаменти.

В един от новите квартали на София в момента се предлага под наем двустайно жилище срещу 830 лв., равняващи се на 440 евро.

При положение че можете да си позволите да плащате подобна месечна сума, то може би е добре да се замислите за кредит от около 150 000 лв., с които да купите имот.

Да, ще го изплащате 20 г., но при положение че желаете трайно да се установите в София, например, това наистина си е добра инвестиция.

Тук обаче следва да имаме няколко неща предвид.

Очакванията на експертите са, че през 2019 г. лихвите по кредитите ще тръгнат нагоре. Това по всяка вероятност ще означава между 50 и 100 лв. над настоящата ви вноска, ако лихвата се повиши с 0.5 или 1%.

Дали това ще е камъчето, което може да ви препъне?

Имайте предвид, че това е дългосрочен ангажимент, обикновено за около 20 г. Да, вече няколко банки предлагат и кредити за 30 г., но на колко години ще сте вие след този период? А дали доходите ви ще са същите, т.е. ще имате ли възможност да погасявате задълженията си?

Ето защо кредитни експерти предпоръчват да изплащаме по-големи суми в разцвета на кариерата ни, а когато имаме възможност, и да намаляваме главницата с допълнителни вноски.

Разбира се, наем или заем е въпрос, който е различен за всяко домакинство. При положение че разполагате с пари в брой, но имате бизнес идея, с която в бъдеще ще можете да си позволите новото жилище, при това без заем, тогава не го мислете.

Това, че живеете под наем, може да се разглежда и като временно решение с цел по-добро бъдеще.

Изборът е ваш, но едно е сигурно – лихвите по кредитите вече удариха дъното. И запомнете - по-ниски лихви по кредитите обикновено означават и скъпи имоти.

Както и обратното - скъпи кредити и ниски цени на имотите, което бе наблюдавано в годините след световната икономическа криза от 2008 г.

Ако обмисляте покупка на имот с ипотечен кредит, свържете се с нас

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Бих искал да благодаря на агент Любка Михова за коректно изпълнената работа. Тя е много любезен ...
Аз получих първокласно обслужване от Силвия Гочева. Търсех апартамент във Варна и Силвия много ми ...
Благодаря за изключителния проесионализъм на Димитър Вълканов от офис Созопол, при реализиране на ...
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Последни Новини
Коментар за цените на имотите от водещи експерти пред Economy.bg (видео)

07/Декември/2018
economy.bg

Очаква ли се спад при цените на имотите в България?

Economy.bg зададе този въпрос на мениджъри и експерти от различни компании за недвижими имоти, вкл. на изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES, по време на конференцията "Моят град. Моят дом. Моят бизнес", организирана от Националното сдружение Недвижими имоти (НСНИ).

Форумът се състоя на 15 и 16 ноември 201... прочети повече

Последни регионални новини
Програма за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

04/Януари/2019
Peika.bg

ДАТА: Oт 11 Януари 2019 до 13 Януари 2019 МЯСТО: Стария град, Пловдив, България

Старият град с артистични изненади за дългия уикенд (11-13 .01.) за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

Пловдив е в трескава подготовка за предстоящото голямо откриване на Европейска столица на културата, наситено с артистични изненади за дългия уикенд под мотото „Ние ... прочети повече

Знаете ли, че?
Оптимистични прогнози за ски сезона

22/Октомври/2018
Лилия Чалева, dir.bg

Оптимистични са прогнозите на туристическия бранш за предстоящия зимен сезон, досегашните записвания за Пампорово и Банско показват ръст от 15- 20 процента в сравнение с миналогодишните резервации за същия период. Това заяви Георги Пампоров, изпълнителен директор на Организацията за управление на тур... прочети повече