Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

В-к Монитор: Защо са необходими техническите паспорти?

2021-03-10   |  Монитор, 10.03.2021, с. 8

Техническият паспорт е документ, който съдържа основните характеристики на строежа, мерките за поддържането му и сроковете за извършване на ремонти, указания и инструкции за безопасна експлоатация. В техническия паспорт се съдържат данни за всички издадени сертификати на строежа, изискващи се от друго нормативни актове (сертификат за енергийна ефективност, за пожарна безопасност и др.). В техническия паспорт се посочват всички извършени реконструкции, основни ремонти и преустройства, съответствието на характеристиките на строежа с изискванията на действащите нормативни актове и документи и необходимите мерки за тяхното подобряване.

Как се третират общите части?

Собствениците се интересуват от това дали при определянето на цената на паспорта влиза само площта на апартаментите им или и тази на мазетата, стълбищата, таванските помещения и т.н. Паспортът е за цялата сграда и заплащането му следва да стане според квадратурата, описана в нотариалния акт на всеки обект от сградата, плюс процента от общите части от нея.

Как се съставя?

Съставянето на техническите паспорти за новите строежи е задължение на строителния надзор, а за обектите от 4-та и 5-а категория, при които строителният надзор не е задължителен, те се съставят от техническия ръководител на строежа. Самото съставяне на технически паспорти за нови строежи е сравнително лесно, защото в този случай е налице цялата строителна документация на строежа: проекти по отделните части, актове по време на строителството, сертификати и декларации за съответствие на вложените материали и т.н. Достатъчно е само тези налични данни да се опишат в съответните раздели на паспорта и той е готов.

Съвсем различно обаче е съставянето на технически паспорти на съществуващи сгради, при които тази документация почти никога не е съхранена и възстановяването й трябва да се направи чрез обследване на сградата. Обследването е дълъг и сложен процес, свързан с използване на специализирана апаратура и наличие на опитни специалисти по отделните части на проекта. Това в най-голяма степен се отнася за обследването на строителната конструкция на сградата, при което трябва да се установи якостта на излетите бетони, както и вида и разположението на вложената армировка.

Обследването на сградата завършва с доклад, в който се обобщават резултатите и препоръките по всички части и видове инсталации. Докладът задължително включва оценка на техническите характеристики на строежа за съответствие с изискванията на нормативните актове. На базата на този доклад от проведеното обследване се съставя техническият паспорт на съществуващата сграда.

Вижте още информация за техническите и енергийните паспорти

Tоп обекти ново строителство в гр. София

Свържете се с нас за юридическа консултация

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване