Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

За 10 години броят на жилищата в България е нараснал с 5.4%

2011-10-18   |  Пари, бр.195, 18.10.11

Докато населението на България е намаляло със 7%, броят на жилищата в страната е нараснал с 5.4% спрямо преброяването от 2001 г. От 3 688 802 през 2001 г. жилищата са вече 3 887 076 през 2011 г.

Повече жилища и no-малко население

“Още тук проличава разминаването между демографските тенденции и жилищния пазар. Все пак следва да се отбележи и че нарастването на жилищния фонд е сравнително малък процент на фона на бума, който изживя имотният пазар през изминалото десетилетие, и на фона на нарастванията, измерени при предишни преброявания. Например през 90-те години броят на жилищата е нараснал с 20%”, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис. Най-голямо увеличение на броя на жилищата за периода 2001-2011 г. има в областите Бургас и Варна. "Това се дължи както на активното строителство в самите областни градове, така и на масовото строителство на ваканционни жилища, които бяха изградени в прилежащите курортни градове в тези области", пише в анализ на Бългериан Пропертис.

Скокообразното нарастване е останало в миналото

ОТ данните от минали преброявания на населението и жилищния фонд в България се вижда, че от 1965 г., откогато датират първите данни на Националния статистически институт, броят на жилищата непрекъснато нараства. През 1975 г. те се увеличават с 20% спрямо 1965 г., а през следващите 10 години (до 1985 г.) с още 15%. През тези години и населението бележи положителен прираст - съответно 6 и 2%, което обяснява и нарастващата нужда от строителство на нови жилища.

При преброяването от 1992 г. се установява, че има забавяне на темпа на нарастване на жилищния фонд до 6.5%. В същото време населението има отрицателен естествен прираст -5.15%. Отрицателният прираст на населението продължава и през следващите вече близо 20 години, а същевременно броят на жилищата продължава да нараства. Това разминаване се обяснява с интереса за покупка на имот за инвестиция и тенденцията на нарастване на цените на имотите, пише в анализа на Бългериан Пропертис.

Резултат - живот нашироко

Данните на НСИ показват още, че наред с намаляването на населението процесът на нарастване на жилищния фонд е довел до намаляване броя на обитателите на 1 жилище от близо 4 човека през 1965 г. до 1.9 човека в жилище през 2011 г. Процентът на собственост на жилищата в България е 97.5%. Той е доста по-висок от този в другите европейски страни. Там той варира между 50 и 80%.

Получете пълния анализ на BULGARIAN PROPERTIES на електронната си поща

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване