Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

София е с най-голям спад в цените на жилищата сред големите градове

2012-02-01   |  www.capital.bg, 31.01.2012, със съкращения

С 10% по-ниски цени приключи 2011 г. за жилищния пазар в София, показва обзор на агенция "Бългериан Пропертис". Спадът на продажните нива е най-високият в сравнение с останалите големи градове – Варна, Бургас и Пловдив. Там за последната година цените на жилищата са намалели с 2 до 6%. Обяснението на брокерите е, че столичният пазар най-бързо е реагирал на лошите новини от последните месеци за задаващия се втори пик на кризата. В допълнение натиск върху цените е оказало и преориентирането на купувачите към най-евтините жилища.

Нагоре - надолу

Като най-голям и най-активен пазар на имоти в страната София първа реагира както на положителните, така и на отрицателните новини. Така през пролетта, когато очакванията бяха за близко икономическо възстановяване, нараснаха както продажбите, така и цените на жилищата. Статистиката на "Бългериан Пропертис" например показва, че ако през зимните месеци сделките с апартаменти в София са се сключвали средно за 830 евро/кв. м, то към началото на лятото средната цена вече е достигнала 850 евро/кв. м. През втората половина на годината е последвал относително бърз спад и към декември средните продажни нива са паднали до 730 евро/кв. м.

"Положителният тренд на пазара се оказа неустойчив и сигналите за задълбочаващата се дългова криза в Европа лесно го обърнаха", коментира оперативният директор на "Бългериан Пропертис" Полина Стойкова.

Според нея пазарите в останалите градове реагират с по-голямо закъснение. По тази причина на места лошите новини от края на 2011 г. все още отекват относително слабо.

От НСИ леко затварят ножицата, като отчитат, че за година цените на жилищата в София са намалели с 6.5%, в Пловдив и Варна – с около 6%, а в Бургас – с 2.2%.

Според брокерите буфер в големите градове по Черноморието са и покупките от руснаци, които са най-активни през лятото. Част от тях търсят жилища в големите градове, предимно във високия ценови сегмент – близо до плажа и в централните райони. Това допълнително влияе на общата картина на пазара.

От най-евтиното

Статистиката на "Бългериан Пропертис" показва и друга тенденция – преориентирането на купувачите към жилищата с най-ниски цени. Докато сделките с луксозни имоти бележат траен спад в кризата, основната активност на купувачите в София все по-осезаемо е концентрирана в сделките до 50 000 евро. В резултат от това преориентиране спадът на цените в столицата през 2011 г. е дори още по-висок – около 14% (от 920 евро/кв. м средна цена през 2010 г. до 790 евро/кв. м средна цена през 2011 г.). При аналогични имоти спадът на цените реално е 10%, обобщи Полина Стойкова.

От "Бългериан Пропертис" изчисляват средното поевтиняване на имотите в страната през миналата година на 8%. В това число обаче освен апартаменти в градовете влизат също ваканционни жилища и селски къщи, уточниха от агенцията.

Очакванията са през 2102 г. спадът на цените да продължи. Ако няма значими сътресения в икономиката, той ще остане в миналогодишните рамки, смятат от "Бългериан Пропертис".

  прочети повече статии

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване