Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотният пазар в София се събужда. Ръст на сделките с апартаменти в столицата през януари 2011 г.

2011-02-03   |  Полина Стойкова, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

Изминалият първи месец на 2011 г. беше изключително динамичен и успешен за продажбите на апартаменти в София. На фона на задържане на броя на продажбите общо за цялата страна на нивата от 1.2010 г., броят на сделките в София нараства двойно спрямо януари на предходната година. Ако сравним с данните за продажбите в София през януари и през предходни години, по данни на нашата компания досега не е имало толкова силен януари за продажбите в столицата. Обикновено броят на реализираните продажби намалява в първите месеци на годината, но не и през тази година.

Значителен ръст има на продажбите и на месечна база спрямо декември 2010 г. и така месец януари 2011 г. се нарежда сред най-силните месеци за имотния пазар в София през последните 2 години и половина.

Това е много добър знак за имотния пазар в България като цяло, тъй като тенденциите от София са индикативни за пазара като цяло, а възстановяването ще започне първо от ръст на броя на реализираните сделки.

Какви апартаменти се купуваха през 1.2011:

- апартаменти с една спалня на средна цена 48 000 евро
- апартаменти с две спални на цени между 75 000 и 80 000 евро
- луксозни апартаменти на цени между 120 000 и 300 000 евро.

През изминалия месец, както се вижда от данните, има интерес към разнообразни ценови класове имоти, като преобладаващо е търсенето на едностайни апартаменти до 50 000 евро.

Достъпност на апартаментите в столицата

Анализ на BULGARIAN PROPERTIES по данни на НСИ за цените на апартаментите в София след приспадане на инфлацията се получава, че през 2010 г. цените на апартаментите в столицата са се върнали на нива малко под нивата от 2005. Същевременно, доходите на населението на база компенсация на 1 нает през 2010 г. след приспадане на инфлацията са с около 65% по-високи от тези през 2005 г. Т.е. апартаментите в София сега са много по-достъпни за местните купувачи, отколкото през 2005 г.

През 2005 г. хората са можели да си купят около 0.4 кв.м. апартамент в София с месечното си възнаграждение в текущи цени, докато през 2010 г. – около 0.5 кв.м., тъй като цените спаднаха, а компенсациите на наетите продължават да нарастват.

Един апартамент от 70 кв.м. например на цени и с възнаграждения от 2010 г. се изплаща със 132 месечни заплати или това са 11 години. През 2005 г. са били нужни 175 месечни заплати или 14.5 години за покупката на същия апартамент.

В началото на изминалото десетилетие покупката на същия апартамент в София е изисквала около 107 месечни заплати или около 9 години труд. Най-ниската покупателна способност е достигната през 2008 г. в пика на цените – 0.3 кв.м. с месечното възнаграждение или 233 месечни заплати, т.е. тогава са били нужни около 19.5 години труд за покупката на апартамент в София - това е почти двойно повече, отколкото към момента.

Цените на апартаментите в София са спаднали с 32.6% от пиковите им стойности през 2008 г. по данни на НСИ. Данните на BULGARIAN PROPERTIES сочат спад на цените в София от 30.8% спрямо най-високите им стойности от 2008 г. От втората половина на 2010 г. спадовете в цените на апартаментите в София са незначителни и вече ясно се вижда тенденция да клонят към нула. Купувачите са усетили този момент, тъй като вече все повече от тях считат, че сега е подходящ момент за покупка.

За периода 2000 - 2010 г. натрупаният номинален ръст на цените на апартаментите в София е 171%, а след отчитане на инфлацията – 51.68% по данни на НСИ.

Перспективите пред имотния пазар в София

Смятаме, че София ще продължи да приема вътрешни миграции усилено и през тази година, защото тук перспективите за добре заплатена работа са значително по-добри от тези в другите населени места на страната. Този приток от население към столицата ще държи пазара горещ и ще генерира търсене. Притокът от население към София ще бъде предимно от активни и образовани хора, които предпочитат столицата, защото могат да намерят престижна работа и да получават добро възнаграждение. Също така, все повече бизнесмени от страната емигрират в София. Точно този тип активни и образовани хора са моторът на пазара, защото могат да си позволят да купуват. Прави впечатление, че имотният пазар в страната е почти замрял, но София е контраст. Тук има интерес, звънят телефони, има огледи и продажби.

През януари фондовата борса в България се е повишила с над 15% и възходящият тренд продължава. Оборотът също се е вдигнал чувствително. Започнали са да се връщат инвеститорите на нея. Доколкото по принцип се приема, че борсата е индикатор за бъдещето и на другите сектори от икономиката, можем да направим заключение, че тенденциите са позитивни и има вероятност да се увеличи куража на купувачите на имоти в София, които отлагаха покупките през последните 2 години.

По наблюдения на дъщерната компания на BULGARIAN PROPERTIES - ЛУКС ИМОТИ, специализирана в продажбите на елитни имоти в България и чужбина, има тенденция луксозните имоти в София скоро да се изчерпят, тъй като предлагането на такива имоти е по-малко от търсенето, а през последните години новопостроените елитни имоти са в много ограничено количество.

Разгледайте всички наши оферти на жилища в София

---
Авторски права: 2011 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2011.


  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване