Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Анализ на пазара на имоти в град Варна за 2008 г. Тенденции за 2009 г.

2009-01-20   |  Евгени Златев, Управител офис Варна

За втора поредна година Варна спечели класацията за най-добър град за живеене. Варна, след София е градът с най-високи цени на имотите, а може да се каже, че за някои от позициите направо държи първенство.

Какъв беше пазарът през 2008:

1. Превръщане на английските клиенти от купувачи в продавачи. През първите три месеца на 2008 година се запази тенденцията от 2007 г. за активно търсене на ваканционни имоти от страна на чуждестранни купувачи. Преди началото на лятото се наблюдаваше отдръпване на традиционните купувачи от Обединеното кралство. Интересен беше фактът, че още преди кризата да се разрази в Англия и Европа, именно англичаните започнаха първи да препродават своите имоти в България, които бяха придобили през 2002-2005 година. Така през лятото на 2008 година на пазара се появиха атрактивни имоти, с топ локации, които се продаваха на цени под пазарната (с цел да са по-бързо ликвидни). Тези имоти бяха закупени от български клиенти, поради лесното и опростено кредитиране от банките.

Същевременно английските продавачи успяха да реализират имотите с печалба от 50-80%, спрямо цените на които бяха придобили същите през 2002-2005.

2. Нарастване на дела на клиентите от руските пазари. През 2008 година значително нарасна дела на клиентите от руските пазари и в частност на тези от Русия. Мотивите за покупка бяха на първо място желанието за придобиване на втори дом в България, а по-малък дял от клиентите купуваха с инвестиционна цел.

Покупката на имот даваше възможност на руските клиенти да кандидатстват за многократна виза, което допълнително повиши атрактивността на България. Всички руски клиенти, които имаше варненския офис притежаваха аналогични изисквания към желаните имоти: локацията трябваше да бъде или топ-център или първа линия море, но не по-далече от Златни пясъци.

Изискванията към самите апартаменти беше да са с размери, не по-малки от 120 кв.м, с предпочитания за по-големи санитарни помещения. Сградите задължително да са готови или пред Акт 16, с отлична инфраструктура и качество на завършване (руснаците традиционно се страхуват да инвестират в проекти „на зелено”). Предлагането, от своя страна не беше достатъчно адекватно, тъй като строителството в последните години беше съобразено с изискването на английските клиенти, а именно малки апартаменти, тип „студио”, минималистично хотелско обзавеждане.

3. Изчезване на клиентите от прибалтийските страни. Клиентите от Прибалтика, които бяха едни от най-активните купувачи през 2006-2007 година рязко намалиха търсенето си в България. Тази тенденция започна още през 2007 година, след като икономиките им попаднаха в рецесия и банките прекратиха кредитирането. През 2008 година много от тях се оказаха с по няколко имота, закупени в България с инвестиционна цел, които безуспешно се опитваха да препродадат, за да се избавят от банковите задължения.

4. Нарастване на дела на българските клиенти. През 2008 година се наблюдаваше увеличаване на българските купувачи, чието търсене беше подпомогнато от улеснената процедура по отпускане на кредити. Търсенето беше насочено към имоти с добри характеристики: ново строителство, централно разположение, и т.н.

5. Нарастване на цените на предлаганите имоти. От януари до средата на годината се наблюдава ръст в цените на имотите както в град Варна, така и в околните населени места. За сравнение през 2007 година цената на апартамент първа линия в Златни пясъци беше 1750 ЕUR/кв.м, а през 2008 същия се продаваше за 2400 ЕUR/кв.м. В квартал Бриз съответното сравнение е 800 ЕUR/кв.м през 2007 и 1500 ЕUR/кв.м през 2008. В идеален център 1300 ЕUR/кв.м през 2007 и до 3000 ЕUR/кв.м през 2008. В Морската градина през 2008 бяха реализирани сделки на 4000 ЕUR/кв.м. Този растеж обаче спря към края на годината, като някои от строителите започнаха политика на сваляне на цените или коледни и новогодишни промоции.

Тенденции за 2009 година:
1. Запазване на дела на клиентите от руските пазари, но нарастване на изискванията им, относно параметрите на купуваните имоти.
2. Намаляване на дела на българските клиенти, поради затруднено финансиране от банките.
3. Намаляване на цените на имотите в крайните квартали, старо строителство и панелки.
4. Запазване на цените на имотите в топ-център Варна.
5. Увеличаване на делът на наемите, в сравнение с продажбите. Това е свързано с нарастващите лихви по кредитите и несигурността на икономическото положение.
6. Намаляване на търсенето на имоти „на зелено”, поради несигурност на финансирането от страна на строителите и завършването на проектите.
7. Увеличаване на търсенето на готови апартаменти.
8. Увеличаване делът на чужденците, които са закупили в България и желаят да препродадат.

Ако имате въпроси, моля изпратете вашето запитване

Разгледайте нашите оферти в/близо до Варна

---
Авторски права: 2009 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2009.


  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване