Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Англичаните разпродават имоти на загуба

2011-07-28   |  Труд, 27.07.11

„Тотална щета!" Така на жаргон би се изразил някой брокер, ако му кажеш, че преди 4-5 години си купил апартамент край морето „на зелено" по 1300 евро/ кв. метър, а сега, след като си го завършил и обзавел, му искаш поне по 700 евро на квадрат.

В такава ситуация на „тотална щета" са поставени в момента чужденците, които искат да се освободят от имотите си в България. В повечето случаи това са граждани на Великобритания, които идваха масово в страната, привлечени от мекия климат, евтиния живот и красивата природа. Сега, няколко години по-късно, повечето от тях са ударени от кризата, огорчени от кражбите по селата и разочаровани от несбъдналите се печалби от отдаване под наем на имотите им по морето и в ски курортите.

„Ако англичаните са си купували т. нар. втори дом в България по време на имотния бум - през 2006-2008 г., действително в момента продават на голяма загуба", обяснява Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан Пропертис". Според нея основната група купувачи в момента са рускоговорещите клиенти. И ако доскоро се знаеше, че англичаните купуват по-малки и скромни имоти, а руснаците се хвърлят на луксозни обекти, то сега и портфейлите на братушките са се свили, пак заради кризата. Така интересите на английските продавачи и на руските купувачи започват да се срещат. „Няма голямо разминаване в изискваният та на руснаците и предлаганото от британците в момента. Купуват се малки и средни апартаменти, а не големи къщи както преди", казва Стойкова.

„Вторичната продажба на апартаменти на ниски цени, купени от английски граждани преди 3-4 години, върви с пълна пара. Интерес към сделките проявяват главно руснаци. Пазарът е раздвижен, още по-голям брой реализирани покупко-продажби очакваме към края налятото", коментира и Добромир Ганев, шеф на компанията за недвижими имоти „Форос". Според него най-бързо се харчели жилищата по Южното Черноморие, където имало оферти за 500 евро на кв. м. Въпреки че цените на ваканционните имоти в ски курортите също са паднали наполовина, основният таргет - руските купувачи, нямат интерес към тях.

Данните от последния анализ на „Бългериан Пропертис" сочат, че се продават само и единствено имоти с цени под и близки до строителната им себестойност. При препродажби продавачите са съгласни да се разделят с имота си на цена до 60% по-ниска от тази, на която е бил купен.

Обемът на продажбите е с около 50% по-голям спрямо същия период на 2010 г., а средната цена за апартамент е 31 720 евро. Квадратният метър е между 450 и 850 евро, като определящо е разстоянието до плажа и дали жилището е обзаведено или не (анализът е на база сключени сделки - б. p.). Повече от половината сделки са с апартаменти в най-ниската ценова категория, а над 95% от продажбите в района на Слънчев бряг са осъществени с рускоговорещи клиенти, сочат още данните на компанията.

Апартамент от 70 кв. м край „Ален мак", който британец си купил преди години за 50 000 евро, тези дни е бил продаден с 10 000 евро по-евтино. Причината - невъзможност за обслужване на банков заем. Утежняващ фактор за продавачите често се оказва и таксата за обслужване и поддържане на имота, която се движи между 500 и 1000 евро за година.

Пак руснаци са взели няколко жилища на първа линия на Златни пясъци на цена с 10% под тази на придобиването им преди години. И на пазара на селски къщи във Варненско има обяви за продан. В момента англичани продават къща в Старо Оряхово за 65 000 евро. Десет процента от тази сума е предвидена за комисиона за кантората, която ще реализира сделката (обикновената комисиона е 2,5-3% от стойността на сделката - б. p.). Стопаните са се сдобили с имота в Старо Оряхово преди години срещу 45 000 евро, като сградата е била полуразрушена. В момента къщата е напълно реновирана и се предлага с модерно ново обзавеждане.

Повечето от поданиците на кралството се прибрали в родината си и се опитват да продадат собствеността си тук. За руснаците селските имоти не са особено привлекателни, когато са отдалечени от удобствата на града. Затова и в този сегмент сделки между британци и руснаци почти липсват, твърдят брокери.

Рускоговорещите клиенти по принцип не проявяват интерес към зимните ваканционни имоти. По-привлекателни за тях са спа курортите, но в този сегмент предлагането е ограничено и е във високия ценови клас, докато търсенето е предимно на евтини предложения. Основният ценови диапазон, в който руснаците купуват, е между 10 000 и 50 000 евро за различните видове имоти. Най-много сделки са сключени на цени от 20 000 до 40 хиляди евро за апартаменти по морето.

Разгледайте всички наши оферти на морски ваканционни имоти

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване