Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Банско води по срив на цените

2009-12-16   |  Труд, бр. 344, 16.12.09, с. 20

Ваканционните имоти в лъскавото Банско са най-пострадали от торнадото, помело българския пазар на имоти през 2009 г.

Апартаментите в курорта са поевтинели с близо 50% от януари до ноември, сочи сравнителен анализ на компанията “Бългериан Пропертис”. Фантастичните 1000-2000 евро на квадратен метър са в историята. Банскалии могат да си спомнят с умиление как от 2004 до 2007 г. цените на имотите се вдигаха средно с 25% на година, достигайки връхната си точка си през 2007 година.

“През лятото имаме 25 сделки на цени около 500-600 евро на квадратен метър. Част от апартаментите са довършени и обзаведени”, съобщи управляващият партньор Михаил Чобанов.

Сред продавачите може да се оформи една по-голяма група - на англичаните. Много от тях дори продават на загуба, след като са купили апартаменти през 2006-2007 година. Сред купувачите няма преобладаваща националност. Купуват всички - руснаци, българи, гърци, дори англичани пак се срещат, казаха от компанията.

Интерес към Банско ще има и през следващите години, курортът е сред най-добрите за ски в България, добави Никола Стоянов от “Лукс имоти”.

Илиян Николов от “Ремакс България” също смята, че по-ниските цени имат плюсове. В Банско цените слязоха много надолу, горната граница стана 600-700 евро на кв. метър и се появиха гръцки купувачи, каза той. Сериозно ударен е и пазарът на ваканционни апартаменти в Слънчев бряг. Средно намалението за тази година е 30%, но има отдалечени от морето комплекси, където спадът достига 40-50%.

И по Черноморието има разнообразие от националности - купуват чехи, словаци, германци, италианци, дори австралийци, американци и южноафриканци.

Селските имоти поевтиняха с 35 на сто до края на ноември т. г., но от “Бългериан Пропертис” отчитат, че се връща интересът на английските купувачи към тях.

Най-слабо засегнат е наемният пазар на жилища. В София е отчетен спад от 13% за 2009 г., а във Варна нивата се задържат без промяна спрямо 2008 г.

Ако желаете да прочетете пълния анализ и прогноза за 2010 г., моля натиснете тук.

Селекция от апартаменти в София под 800 евро на кв.м.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване