Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

България е на челно място в класация за най-бързо развиващи се имотни пазари

2012-03-26   |  stroitelstvoimoti.com, 26.03.2012

България е сред страните с най-голямо нарастване на цените на жилищата през първото десетилетие на XXI век. По отношение на този показател страната ни се подрежда на трето място сред общо 30 държави. Това показва анализ за изменението на цените на жилищните имоти за периода 2000-2010 г. в 30 страни от целия свят, изготвен от „Бългериан Пропертис“.

Абсолютният лидер по ръст на цените на жилищата за разглеждания десетгодишен период е Русия. Според проучването тя е с почти 25% средногодишно повишение на стойностите и 810% номинално нарастване за времето 2000-2010 г. След нея се нарежда Украйна - с 560%, и на трето място е България с 202% номинално нарастване на цените. На челни позиции са също Естония, Литва и Франция със съответни номинални ръстове от 196%, 129% и 125%.

Данните на компанията сочат, че най-слабо покачване при стойността на имотите са реализирали жилищните пазари в Австрия, Ирландия и Португалия. Повишението там е било съответно 26.65%, 22.86% и 21.32%. Цените в Германия и Япония са отбелязали номинален спад - от -0.16% и -23.40%, който според специалистите дори би бил по-осезаем, ако бъде отчетена и инфлацията.

Като цяло средното номинално нарастване на цените на жилищните имоти в 30-те държави за първото десетилетие на XXI век е било 122%, а средното годишно повишение за този период възлиза на 6.83%.

„Обяснението за бързото нарастване на цените обичайно се отдава на фактори като икономическия растеж на страните, нарастването на доходите на населението в отделните страни, спада на нивата на безработица, увеличението на банковото кредитиране и неговата по-голяма достъпност, както и чуждестранното търсене на имоти във всяка от страните.

Тестването на валидността на тези фактори и съответното влияние, което всеки от тях има върху цените на жилищата, са предмет на допълнителни изследвания. Проведено наскоро проучване от „Lloyds TSB“ за нарастването на цените на жилищните имоти в извадка от 32 страни сочи, че именно държавите с най-голям икономически растеж са изпитали най-значително нарастване на цените на имотите през изминалото десетилетие“, коментира оперативният директор на „Бългериан Пропертис“ Полина Стойкова.

Статистиката показва, че на фона на общото нарастване до около 20% годишно най-бързо постигащите ръст пазари са реализирали значително по-големи номинални годишни изменения, достигащи до почти 70%. Същите тези бързо нарастващи пазари са отбелязали и най-сериозен спад от началото на кризата, като повечето от тях все още продължават да се намират във фаза на спад. Изключение прави Русия, където цените са преодолели шока от 2009 г. и през 2010 г. са се върнали към тенденция на нарастване. Експертите от „Бългериан Пропертис“ са събрали данните за цените в различните 30 страни и тяхното нарастване през десетилетието от редица източници - най-вече статистическите институти на различните страни, но също така и от централни банки, както и от големи агенции за недвижими имоти и търговски банки.

При изготвянето на доклада консултантите са били затруднени при директната съпоставка на цените на жилищата заради редица различия в методологията, предмета на наблюдения и честотата на събиране на данните. Причината е, че в повечето страни данните за цените са събирани на база на претеглена средна стойност в големите градове, като има различия дали в наблюдаваните имоти влизат само стари жилища, само нови или микс от двете. В някои от страните, като Украйна и Словения, данни е имало само за цените на имотите в столиците. В Япония стойностите са отчетени на база цена на земята, предназначена за жилищно строителство. За да преодолеят всички тези различия, от „Бългериан Пропертис“ са направили приравняващи трансформации на наличните данни към годишна база, за да се проследи възможно най-точно номиналното нарастване на цените.

Професионалистите са убедени, че въпреки недостатъците на наличните данни, информацията за промяната на цените на имотите за този 10-годишен период е изключително ценна за бъдещо проследяване на измененията в тенденциите на глобалния жилищен пазар и извеждане на факторите, които оказват най-голямо влияние върху цените на този тип имоти.

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване