Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Да използваме кризата максимално

2009-06-16   |  Милена Симидчиева, сп. Имотът, юни 2009 г.

Да купя ли имот сега или не? Какво ще спечеля и какво ще загубя? Дали не е по-добре да наема? Добра инвестиция ли е добиването на собственост по време на криза? Това са най-честите въпроси, които днес всеки един, решил да купи недвижимост, си задава. Затова преди да вземете окончателно решение, е добре не само да се прочете цялата информация по темата, но е задължително клиентът да се консултира със специалисти. Няколко са съветите, които дават от „Бългериан Пропертис”.

Първият е да използвате кризата максимално. Подобна ситуация, като сегашната на пазара на имоти, се случва относително рядко. Важно е да се знае, че в големите градове апартаменти винаги ще се търсят. Имотите винаги са сигурно убежище за инвеститори, които не желаят да поемат риск. От компанията съветват купувачите да действат сега, тъй като подобен момент може би няма да има никога повече.

Друг ключов елемент за успешна сделка е изборът на правилния момент. Спадът в цените не става за една нощ. Това е процес, който обикновено протича няколко месеца. Купувайте, когато цените са достигнали дъното. Тъй като е трудно е да се определи кога точно е достигнато дъното, е добре купувачът да се консултира със своя брокер.

Много е важно купувачът да прецени силите си. Когато цените паднат, той се чувства много по-богат с парите, с които разполага. Вижда, че с наличните средства може да купи по-голямо жилище. От друга страна обаче, купувачът не трябва да забравя, че собствеността върху имот означава немалки постоянни разходи за поддръжка и данъци.

Друг съвет на специалистите от „Бългериан Пропертис” е да се купуват качествени имоти. Изборът трябва да бъде направен много внимателно, тъй като при криза най-бързо и най-много падат некачествените имоти и тези с лошо местоположение. По-добре клиентът да похарчи малко повече, но да получи по-високо качество.

Често, преглеждайки обявите за покупка на имот в даден район, купувачите виждат оферти, чиято цена е под средната пазарна за района. Съветът на анализатори е да се купуват такъв тип недвижимости. Причините за по-ниската цена могат да бъдат няколко, като например спешна нужда от пари, желание за бърза продажба, подценяване на пазара и други. Ако имотът на по-ниска цена е с добро качество, инвестицията е максимално добра.

Потенциалните купувачи трябва да имат предвид, че по време на криза много продавачи изтеглят офертите си от пазара и решават да изчакат по-добри времена за продажба. Особено често това се случва с качествени и луксозни имоти. Ето защо, по време на криза изборът е ограничен.

Какво трябва са се знае за луксозните имоти и за тези в етап на строеж? За първите клиентите е необходимо да има предвид, че в кризисен момент стойностите им не се променят, а ако поевтиняват, то е с малко. По отношение на покупката „на зелено” е най-вероятно по време на криза именно този тип имот и да бъдат с най-добри цени. Рискът при придобиването им, обаче, също е много висок, тъй като достъпът до кредитен ресурс е ограничен и има опасност строителният предприемач да няма възможност да завърши сградата. В случай че купувачът е решен да придобие имот в етап на строеж, то от „Бългериан Пропертис” съветват строителната компания да бъде обстойно проучена, да се изготви безупречен договор и стартиране с максимално ниска първоначална вноска. Добре е клиентите да се опитат да платят по-голямата при напреднал етап на строителството.

Независимо дали пазарът е в криза или не, въпросът за договарянето на най-изгодната цена винаги стои пред купувача. Той трябва да има предвид, че собственикът на имота залага резерв в офертната цена, който при преговори може да се свали доста лесно. От „Бългериан Пропертис”, обаче, съветват купувачите да се опитат да получат допълнителна отстъпка. Формулата в това се изразява в сериозни намерения и добри познания за имота. Клиентът трябва да демонстрира пред продавача, че е сериозен купувач, харесва имота и е готов да плати за него, но не обявената цена. За целта бъдещият собственик трябва детайлно да проучи историята на имота – скрити дефекти, от колко време се предлага за продажба на пазара, причината за продажбата – ако това е спешна нужда от пари, тогава продавачът ще е по-склонен да намали още цената.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване