Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотният пазар вдига глава

2011-07-11   |  Република, бр. 283, 11.07.11

50% повече сделки с имоти в София отчита компанията "Бългериан Пропертис" през първата половина на годината, в сравнение с година по-рано. Брокерите обявяват и 10% ръст в броя на продажбите общо за цялата страна за първото полугодие на 2011 г., спрямо 2010 г. Нарастването на обема на покупко-продажбите е първи положителен сигнал за имотния пазар в България, съобщават от агенцията за „Република”.

Средната цена на сключените в София сделки за второто тримесечие на 2011 г. е 850 евро, като през първо тримесечие на 2011 г. беше 830 евро (слаб ръст от 2.5%). Активността на продажбите в столицата от първото тримесечие се запази и през второто, което прави 2011 г. по-успешна за софийския имотен пазар от 2010 г., отчитат от "Бългериан Пропертис". Според данните на брокерите през изминалите три месеца най-много продажби е имало на по-евтини жилища в града - между 30 000 и 45 000 евро, а активността при луксозните имоти се забавя със започването на летния сезон.

"Пазарът в София е движен изцяло от български купувачи, за разлика от този по морето, който почти на 100% е от руснаци", съобщи пред „Република” оперативният директор на агенцията Полина Стойкова. По думите й средната цена на сключените в София сделки за периода април-юни 2011 г. е 850 евро, като през първо тримесечие беше 830 евро (ръст от 2.5%), а спрямо същото тримесечие на 2010 г. има спад с около 5% (от 870 евро на кв.м). Средните офертни цени в София все още са по-високи от цените на реално сключените сделки и до сделки се стига след намаления в цените, но тази разлика продължава да се стопява. Нарастването на обема на покупко-продажбите е първи положителен сигнал за имотния пазар в България, отчитат от агенцията.

Негативни обаче са намалелият обем на отпуснатите кредити спрямо 2010 г., по-малкото чуждестранни инвестиции и издадените разрешителни за строеж на нови жилища. Според "Бългериан Пропертис" в столицата е започнал процес по изчистване на съществуващата наличност от готови и завършени апартаменти ново строителство и процесът вероятно ще приключи до края на 2013 г. Едва след това и при наличието на подходящи икономически и пазарни условия може да се наблюдава растеж на предлагането на ново строителство.

"При старото строителство сделките и търсенето са постоянна величина. След няколко години може да има масови процеси по миграция на собствениците на старо строителство към по-модерни решения", прогнозира Полина Стойкова.

Ако искате да получите на имейла си пълния анализ на BULGARIAN PROPERTIES за второто тримесечие на 2011 г., моля натиснете тук

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване