Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ключовата дума за 2010 г. е стабилизация

2011-01-17   |  БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

Оперативният директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС Полина Стойкова бе гост в сутрешния блок на BBT TV на 10 януари 2011 г., темата на който беше тенденциите на пазара на недвижими имоти през 2010 г. и през 2011 г.

Според Полина Стойкова ключовата дума в сферата на недвижимите имоти през 2010 г. е стабилизация. Спадът на цените продължи през първата половина на 2010 г., а през втората половина този спад бе минимален – между 3 и 5 %. Ако може да се говори и за ключово число на 2010 г. то е 10% - 10% среден спад на цените в страната, 10% ръст на сделките на компанията, докато през 2009 г. спадът на цените бе 40%. Според г-ца Стойкова това показва стабилизация и отшумяване на кризата.

На въпроса дали има спекула в момента Полина Стойкова отговори, че е трудно да се каже, че има спекула в момента, защото цените все още не са чак толкова ниски, че да се върнат спекулантите, които движеха пазара в годините на бума. Освен това никой не очаква цените да растат бързо през следващите няколко години, а това е целта на спекулата – бързата препродажба. В момента имоти се купуват с цел ваканция и за лично ползване.

Оперативният директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС добави, че в момента руснаците са единствените чужденци, които движат пазара на недвижими имоти. През 2010 техния брой нарасна с 40% в сравнение с 2009 г. България наистина стана доста популярна сред тях, като те сега търсят предимно евтини имоти.

На въпрос как се отрази кризата на качеството на строителството г-ца Стойкова коментира, че хората вече много добре преценяват качеството и са много по-претенциозни, тъй като имат голям избор. Според нея интересното е, че търсенето през последните две години е основно насочено в най-ниския и в най-високия ценови сегмент.

Според Полина Стойкова има спад и в лихвените проценти по ипотечните кредити през последната година, но хората все още не се чувстват уверени в доходите си, а банките не отпускат кредити лесно. Затова хората предпочитат да платят максимална част от цената на имота с лични средства и да теглят малък заем, а доста хора изчакват и се въздържат да теглят заем в момента.

Като заключение г-ца Стойкова добави, че при положително развитие на икономиката, каквото очакваме, можем да очакваме в края на годината да има леко покачване на цените. Тази година цените по-скоро ще се запазят и ще наблюдаваме положителни тенденции.

Ако желаете да получите по е-мейл анализа на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС за 2010/2011 г., моля натиснете тук.

Гледайте интервюто с Полина Стойкова:

Get the Flash Player to see this player.



---
Авторски права: 2011 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2011.


  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване