Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Кризата свали жилищата с 40%

2011-11-03   |  Телеграф, 02.11.11

С около 40 000 евро са паднали цените на най-търсените жилища в София през тази година спрямо 2008 г. Това съобщиха брокери от агенцията за недвижими имоти Бългериан Пропертис. В момента един двустаен апартамент в столицата се продава за 53 000 евро, а преди три години същият е струвал 96 000 евро. Това е спад с около 40% на сто спрямо пика в цените през 2008 г. Причината е кризата, която доведе до спад на търсенето на жилища. Освен това по време на рецесията банките затегнаха условията за отпускане на ипотечни кредити и вдигнаха лихвите. Само през последните няколко месеца жилищата са поевтинели с 2-4%, отчитат брокери.

Интерес
От бранша отчитат засилено търсене на имоти до 50 000 евро. Средната цена на сключените сделки за покупка на нов дом в София е 750 евро на кв. м. В началото на тази година обаче е имало и продажби за над 100 000 евро, но в момента няма търсене към подобни имоти. Освен това се засилва интересът към апартаменти в неатрактивните квартали като „Обеля", „Надежда", „Толстой" и „Свобода". Причината е, че цените на имотите в тези райони са значително по-ниски от жилищата в южните квартали на София.

Цени
Така например в „Надежда" апартаментите се продават за 450 евро за квадрат, а в „Младост" същите имоти вървят по 900 евро, което е двойно повече. Така човек може да си купи два пъти по-голямо жилище в „Надежда", вместо да даде същата сума за имот в по-атрактивен квартал, но малък. Освен това в по-неатрактивните райони има метро и придвижването до центъра става за не повече от 20 минути. За жилище в южните квартали трябва да приготвите поне 790 евро на квадратен метър, каквато е цената на двустайните в „Стрелбище", а в съседния „Бели брези" стойността на квадратен метър е около 800 евро.

Разгледайте нашите имоти в София под 800 евро/кв.м.

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване