Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Никола Стоянов: Не мога да лъжа, че цените скачат

2010-07-14   |  Труд, бр.192, 14.07.10, с.18+19

Никола Стоянов е основател и съсобственик на “Бългериан Пропертис”. Новият доклад на агенцията за състоянието на пазара разбуни духовете и предизвика остри реакции от председателите на Национално сдружение “Недвижими имоти” и на Камарата на строителите. Шефовете на гилдиите обвиниха агенцията в опит за манипулация заради изнесените данни, че през май е имало с 60% по-малко сделки спрямо април. Както и заради прогнозата, че цените на имотите може да паднат още при продължаващо негативно развитие на икономиката.

- Г-н Стоянов, тежки обвинения получихте от две браншови камари. Първо ги подразнихте с данните, че сключените сделки през май са намалели с 60% спрямо април. Така ли е?
- Факт е. В доклада говорим за сделките на нашата компания. Април беше много успешен месец, имаше повече сключени сделки във всички сегменти. Но през май, когато се заговори за дълговата криза на Гърция и други държави, ситуацията се промени. Не съм вярвал, че пазарът може да е толкова еластичен към тези новини, да реагира така бързо. Хората се дръпнаха не защото нямат пари. Напротив, депозитната база расте в последната година, домакинствата не потребяват, а спестяват. Но в същото време пада потреблението в търговската мрежа, продажбите на автомобили, например. Проблемът не е, че хората нямат пари, а че нямат доверие, не знаят какво ще се случи утре.

- От НСНИ са на мнение, че така създавате допълнително недоверие на пазара.
- Това са данни на нашата компания. Всичко е вярно, нямаме притеснения. Не мога да излъжа, че е скочил броят на сделките или цените. След нашия доклад излязоха два други - на “Адрес” и “Форос”. Там също се казва, че пазарът е хаотичен.

- Прогнозата ви за възможен нов спад на цените беше вторият момент, предизвикал острата реакция...
- В анализа ни се казва, че ако икономическото положение продължи да се влошава в България и в света, може да се очаква второ дъно при имотите. Не сме правили еднозначна прогноза, че каквото и да се случва, пазарът ще падне. Важно е да се прочете целия доклад, а не да се вадят определени изречения. Ако икономиката продължи да цикли, няма как пазарът на имоти да се вдигне. Но ако нещата се подобрят, наваксването ще започне бързо.

- Как си обяснявате това, че сте засегнали част от гилдията?
- Предполагам, че те са сключили повече сделки, имали са ръст на продажбите и на цените на изтъргуваните имоти. Ако са имали такива ръстове, нека да го кажат публично. Аз казвам, че не сме имали ръстове, а претендирам, че продаваме във всички сегменти на жилищния пазар - градски, луксозни, ваканционни, селски и др. Защо трябва да се премълчават фактите? Нашите клиенти са отлично информирани за това, което се случва. Интересуват се отблизо за икономическото състояние в България и по света. И реагират светкавично както на добри, така и на лоши новини.

- Като е толкова хаотичен пазарът, как се развива през юли?
- За първите две седмици отчитаме 20% ръст на сделките в страната в сравнение със същия месец на 2009 г. Това важи и за София. Лекото увеличение се дължи главно на все по-атрактивните цени, благоприятните условия за ипотечни кредити и на покупките на морски ваканционни имоти от чужденци. Стресът от трудния месец май е отминал. Пазарът се връща към нормални за кризата покупко-продажби, но е далеч под пика от 2007-а и 2008 г. Характерно за юли е, че сделките се сключват изключително трудно, след множество огледи и разговори между страните. При почти всички сделки купувачите искат и най-често получават отстъпка от оферираната цена в рамките на 10-15%. Продажбите вървят трудно основно заради стреса и неясното бъдеще пред икономиката и доходите на хората. Напрежението се поддържа от негативните икономически новини. Те оказват моментален ефект върху търсенето на имоти и решенията на купувачите.

Ако желаете да получите по е-мейл пълния анализ на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, моля натиснете тук.

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване