Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на ваканционни жилища - ентусиазмът свърши

2008-07-08   |  Дневник, 08.07.08, с.8

Пазарът на ваканционни жилища по Черноморието достигна своя естествен етап на успокоение, задържане на цените и спад в търсенето. Това е общото мнение, което споделят компаниите за недвижими имоти, специализирани в продажбите на апартаменти по морето. Сделките стават бавно, а клиентите са станали по-взискателни към имотите, които избират.

След рязкото оттегляне на британските купувачи на пазара остана една основна група с интерес към апартаменти по морето - руснаците, каза Никола Стоянов, съдружник в една от големите агенции за продажба на имоти "Бългериан Пропертис". Но дори и руснаците не са толкова много, добави той.

По данни на външното министерство за първата половина на миналата година руснаците, които са кандидатствали за виза заради купени в България апартаменти, са били близо 2500, а сега са над 6 хил. Общият брой на издадените визи за шестте месеца на 2007 г. е близо 53 хил., а тази година - 64.5 хил.

От няколко месеца ясно се налага тенденцията да не се продават апартаменти в строеж. По информация на агенциите на пазара вече има прекалено голямо разнообразие и никой от клиентите не иска да купува жилище, в което не може да се настани веднага.

"Бъдещето на проектите в строеж не е розово", каза Никола Стоянов. Към тази картина се добавя и проявилият се отскоро вторичен пазар, при който част от британските собственици на жилища вече ги продават.

В резултат на намалелите продажби цените на някои апартаменти по морето са се върнали до нивата отпреди няколко години, казват от агенциите. Комплексите в източната част на Слънчев бряг се продават срещу 500-600 евро на кв.м. Само преди година-две имотите там се продаваха на двойна цена.

На фона на забавеното търсене предлагането не спира да расте. Все още се строят апартаментни комплекси, на "10-а линия от плажа" според местните шегобийци. Продължават и опитите за продажба на по-малки хотели, но пазарът е в застой заради липсата на потенциални купувачи.

Регистрираното през изминалите няколко години струпване на инвестиции в недвижими имоти в района на Слънчев бряг сега се преориентира на север, казват още от агенциите. В момента само край Каварна са съсредоточени 7% от проектите за строителство на ваканционни комплекси по морето. Въпреки че офертите за продажба по Северното Черноморие са значително по-малко, отколкото край Слънчев бряг, средната цена остава по-висока, отколкото на юг. Имотите се продават за около 950-970 евро на кв.м, а минималните нива не падат под 700-750 евро.

Разгледайте нашите оферти по Черноморието

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване